Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 13, 2015

Raad bevriest bezuinigingen

door Erik van Hest en Jan in ‘t Groen
KAATSHEUVEL De bezuinigingen op de subsidies voor verenigingen in de gemeente Loon op Zand worden in 2016 bevroren. Het daardoor ontstane tekort in de begroting wordt aangevuld uit het budget voor samenlevingsinitiatieven. Dat heeft de Loonse gemeenteraad gisteren besloten tijdens de begrotingsbehandeling.

Vorige week al werd duidelijk dat alle fracties de bezuinigingen voor de verenigingen wilden herzien. Veel clubs dreigen namelijk in financiële nood te raken. Gisteren voegde de raad de daad bij het woord. In afwachting van een nieuw subsidiebeleid worden de clubs ontzien.

Plangroep Wetering
De raad besloot tevens dat er voor juli 2016 een financieel onderbouwd plan moet liggen voor de toekomst van zalencentrum de Wetering in Loon op Zand. Daarvoor moet een werkgroep komen bestaande uit inwoners, gebruikers, lokale ondernemers, exploitant SMC en ervaringsdeskundigen op het terrein van dorpshuizen, recreatie en toerisme. De motie hiervoor van fractie Voor Loon werd unaniem aangenomen. Dat gebeurde ook met een motie van Pro3 waarin werd opgeroepn om tot een mantelzorgbeleid te komen waarin ook een concrete blijk van waardering voor mantelzorger wordt ingevoerd. De raad was het ook eens over een voorstel van CDA om in 2016 een  congress te organiseren over het thema Leisure.

Onenigheid

Toch was er voor het eerst deze raadsperiode ook onenigheid in de tot nu toe zo eensgezinde gemeenteraad. Tot zichtbare ergernis bij coalitiepartijen Gemeentebelangen, CDA en Voor Loon, besloot de VVD namelijk als enige fractie niet in te stemmen met de begroting. De fractie maakte zich ook al niet populair met een motie waarin het voorstelde om overlastgevende arbeidsimmigranten uit de gemeente te weren. Het zorgde voor een felle en emotionele reactie van Pro3-fractievoorzitter Peter Flohr. Ook een motie van de VVD over de samenlevingsinitiatieven viel niet goed. VVD-fractievoorzitter Frank van Wel laakte de onduidelijke criteria waarmee geld aan projecten werd toegewezen. Zijn fractie stond echter alleen

zaterdag, november 07, 2015

'Water staat clubs aan de lippen na bezuinigingen'



door Jan in ‘t Groen en Erik van Hest

KAATSHEUVEL Een deel van de gemeenteraad in Loon op Zand maakt zich zorgen over de financiële situatie bij een aantal verenigingen en evenementen. Volgens Gemeentebelangen staat bij sommige clubs ‘het water aan de lippen’ terwijl Pro3 zich afvraagt of sommige festivals nog wel kunnen voortbestaan.

De zorgen waren donderdag de belangrijkste reden voor de raad om in te stemmen met een amendement van Gemeentebelangen waarin werd voorgesteld om de  bezuinigingen op de subsidies opnieuw te bekijken.  
Dat juist Gemeentebelangen met het amendement kwam is opmerkelijk. Die partij maakte zich twee jaar geleden juist sterk voor het afbouwen van de subsidies terwijl veel clubs toen al waarschuwden voor financiële problemen.  Fractievoorzitter Ad van Laarhoven: „We stonden toen met de rug tegen de muur om de begroting rond te krijgen. Maar ook toen  spraken we af dat we zouden ingrijpen als het fout zou gaan.”
Volgens Van Laarhoven  dreigen de bezuinigingen nu ten koste van de vrijwilligers te gaan. „Zij zijn de spil van de samenleving. We zien met lede ogen aan dat het water bij veel verenigingen aan de lippen staat.”
 Peter Flohr (Pro3) vreesde voor de toekomst van evenementen als het Pleinfestival, Kraokfestival en de Kerstklokkenloop als de vrijwilligers nog meer worden belast. „Daarom vragen wij het college om een bijstelling van het subsidiebeleid.” Ook Jan Brekelmans (Voor Loon) signaleerde de problemen. „Op eigen kracht zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen blijkt in de praktijk erg lastig.”
Bij de verenigingen werd met enige verbazing maar ook tevredenheid gereageerd op het nieuwe standpunt van de raad. „Er klinken eindelijk weer positieve geluiden”, zegt Peter Roelen, voormalig bestuurslid van DESK. 

Er loopt nog een hoger beroep van de buitensportverenigingen tegen de bezuinigingen. In december volgt de uitspraak. De clubs komen binnenkort samen om te praten over de nieuwe situatie.
Bron: BD

vrijdag, november 06, 2015

Loonse Raad  zet vol in op vrijwilliger

Door: Jan in ‘t Groen

Gisteravond gingen in Loon op Zand de algemene beschouwingen van start. De vrijwilligers speelden een centrale rol.

Loon op Zand – De gemeenteraad van Loon op Zand wil met de buitensportverenigingen om de tafel om de eerder vastgestelde bezuinigingen opnieuw te onderzoeken. De fractie van Gemeentebelangen diende een amendement in waarin zij voorstelde  het  te korten subsidiebedrag van 102.288 euro (over 2014 tot 2013) in te zetten als onderhandelingsruimte.  Dit voorstel kreeg de volledige steun van de Raad.  Eerder lag het voorstel op tafel om de bezuiniging van 2016 te bevriezen.  Volgens fractievoorzitter Ad van Laarhoven, mogen vrijwilligers niet de dupe worden van een juridisch steekspel. “Dat hoort niet thuis bij vrijwilligers”.  De buitensportverenigingen maakten eerder al de gang naar de bestuursrechter.  Volgens  Frank van Wel (VVD), was de hele commotie niet nodig geweest als de coalitiepartijen beter hadden nagedacht toen het besluit viel. Ook het CDA stemde toen tegen de bezuinigingen. “Dat standpunt hebben we nooit verlaten”, aldus Martin Krikken. Na een schorsing ging het college akkoord met het voorstel van Gemeentebelangen.  Secretaris Christ van Wezel van Voetbalvereniging DESK toonde zich tevreden. “Dit is een draai van 180 graden”,  zo constateerde hij.  
Tijdens de begrotingsbehandeling bleken veel fracties in te zetten op een solide verenigingsleven en de grotere evenementen. Zo maakt de fractie van Pro3 zich zorgen over het voortbestaan van de dorp overstijgende evenementen zoals het Pleinfestival, Kraokfestival, Wereldwijdfestival en de Kerstklokkenloop. Flohr: “Omdat veel  inwoners zich hiervoor  belangeloos inzetten  bevelen wij U dit ter overweging aan bij de bijstelling van het subsidiebeleid volgend jaar”. Coalitiegenoot CDA steunde deze visie. Volgens Voor Loon zijn het voor de verenigingen en de vele vrijwilligers moeilijke tijden. “Daar wij uitgaan van eigen kracht en zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen blijkt dit in de praktijk erg lastig”, aldus fractievoorzitter Jan Brekelmans. De fractie is van mening dat de Raad niet dezelfde fout moet maken als bij de Werft, waar beknibbeld is op onderhoud. “We pleiten daarom ook voor een nieuw subsidiebeleid die duidelijkheid geeft waar de verenigingen recht op hebben”.  De grootste fractie, Gemeentebelangen,  probeerde in haar betoog een lans te breken voor alle vrijwilligers. Volgens fractievoorzitter Ad van Laarhoven is de vrijwilliger de spil van de samenleving. “Zonder hem, zonder haar zouden velen buiten de maatschappij komen staan. In de afgelopen jaren hebben wij deze vrijwilligers moeten korten op inkomsten en dat ging ons erg aan ons hart. Wij hebben hen gevraagd om een meedenkende houding en we hebben gezien dat de kleine en de grote verenigingen met ons mee hebben gedacht. Nu zien we met lede ogen aan dat voor een deel van de verenigingen het water aan de lippen staat”.  Volgens de fractie ontstaat is er, nu de economie aantrekt , ruimte om de vrijwilliger financieel te ondersteunen. Gemeentebelangen heeft er jaren geleden mee ingestemd incidentele initiatieven te ondersteunen, maar niet ten koste van onze verenigingen”.