Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, november 17, 2006

Inwoners Loon op Zand tevreden over leefomgeving

De Inwoners van de gemeente Loon op Zand zijn meer tevreden over de leefbaarheid in hun gemeente in hun wijk in het bijzonder. De gemeente scoort over het algemeen hoger dan vergelijkbare gemeentes in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek dat Casade Woondiensten uit heeft laten voeren onder de bevolking van Loon op Zand.

Op basis van schriftelijke vragenlijsten werden inwoners gevraagd een oordeel te geven over diverse leefbaarheidthema’s in hun buurt. De woningcorporatie heeft voor het onderzoek 2.250 enquêteformulieren verzonden. Daarvan zijn er 879 geretourneerd. “Het onderzoek is door ons uitgevoerd, maar omdat er verbeterpunten uitgekomen zijn hebben wij het rapport ook aangeboden aan de burgemeester van Loon op zand”, aldus een woordvoerster van Casade Woondiensten. Burgemeester Ria van Hoek Martens is blij met het positieve resultaat. “Dit wil niet zeggen dat we nu achterover kunnen leunen. Het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk staat hoog op de agenda”, aldus de burgemeester. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een eigen woning meer tevreden zijn over de leefbaarheid in hun omgeving dan de huurders. Bovendien blijken ouderen over iets positiever in hun oordeel dan jongeren tot 34 jaar. De bewoners van de wijken Pannenhoef blijken het minst tevreden over de kwaliteit van hun woning. Met name de veroudering van de woning en last van vocht in de woningen zijn aandachtspunten. De bewoners van de wijk Molenwijck in Loon op Zand daarentegen zijn het meest tevreden over hun woning.

Ongenoegen
Naast de tevredenheid zijn er ook ongenoegens. Zo klagen de bewoners van de Loons Vaert over de speelvoorzieningen, vervuiling en verkeersoverlast. De bewoners vragen aandacht voor overlast van personen en criminaliteit in de wijk. Het blijkt dat de verlast vooral door hangjongeren wordt veroorzaakt. Mensen in Kaatsheuvel-Oost vragen aandacht voor overlast van activiteiten van de Gildenbond en gebrek aan parkeervoorzieningen. De bewoners van het centrum van kaatsheuvel zouden graag meer groen en speelvoorzieningen in hun wijk willen zien. In de wijk Heikant valt op dat vervuiling erg hoog scoort. De bewoners klagen ook van verkeersoverlast en te weinig parkeergelegenheid. De bewoners van Oud-Loon springen er positief uit in het onderzoek, maar ook zij vragen aandacht voor verkeersoverlast en willen meer speelvoorzieningen.