Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, november 26, 2006

Nieuw Kaatsheuvelse koor succesvoll van start

  Posted by Picasa


Door Jan in ‘t groen

“Negen maanden geleden verlieten 25 leden het koor “De Levensgenieters” en richtten een nieuw koor op. Zondag trad het nieuwe koor op in hun “thuishaven”, de verbouwde Gildenbond. Het debuut werd een klinkend succes.

“De naam “De Vaert erin” roept niet alleen energieke gedachten op maar is er een relatie met Kaatsheuvel en zijn vroegere “vaerten”,om het turf af te voeren”, legt kersverse voorzitter Ton Breij(74) uit. “Sinds afgelopen vrijdag is de oprichtingsakte bij de notaris gepasseerd en heeft het koor een officiële status. Buiten staan de leden gereed om het podium te betreden. “Ik ben zenuwachtig, ik ben al drie keer naar het toilet geweest”,vertelt Sjan Raesen”. Om 15.45 staan de veertig leden in prachtige zeemanskostuums op het podium. Aan alles is gedacht, van piraat tot kapitein. Wilma Smit oogt prachtig in haar admiraalspak. “We hebben zelf geen uniformen, maar we treden op met een thema. Daar huren we dan de kleding voor in.”, vertelt Breij. Het trio dat het orkest begeleid heeft een rijke muzikale historie: Tiny Voogd (gitaar) en Jan Biemans (keyboard), (beiden 70 jaar) kennen elkaar nog van de WAVO’s, een orkest dat in 1959 in de Gildenbond werd opgericht en vele successen kende. De bekende accordeonspeler en leraar Ties van Wanrooy (75) maakt met zijn accordeon het trio compleet.

Presentatie
Voor een bomvolle zaal kondigt dirigente Elly Brok het eerste nummer aan. Het is het “Koorlied”, dat door haarzelf is geschreven. De zaal is zichtbaar onder de indruk. Dan neemt de bekende Kaatsheuvelse tonpraoter en koorlid Thoe Weijter de microfoon. “Ik mag de nummers aan elkaar praten en een beetje van mezelf erin leggen”,aldus Weijters. En niet zonder succes. Bij het nummer “De klok van Arnemuiden probeert hij samen met het publiek 600 klokken in beweging te krijgen. Het massaal opgekomen publiek geniet met volle teugen van de zeemansliederen. Bij het toezingen van “De Gildenbond” krijgt menig kippenvel. Zeker voorzitter Harrie van der Made van de Gildenbond: “Het is prachtig dat wij zo’n groep in huis hebben”.

Refrein lied Gildenbond
Gildenbond, o Gildenbond, jij bent mij tweede tehuis
Gildenbond, o Gildenbond, bij jou daar voel ik me thuis
We kunnen nu jaren vooruit, ’t gebouw is nu weer gezond
We gaan er met plezier naar toe, naar onze Gildenbond