Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, januari 09, 2007

Kaatsheuvel doelwit van vandalen

Kaatsheuvel doelwit van vandalen
Door Jan in ‘t Groen
Sinds enkele maanden is het centrum van Kaatsheuvel doelwit van vandalen. Vooral het centrum van Kaatsheuvel moet het ontgelden. De vernielingen begonnen afgelopen najaar. Grote thermopaneramen bij doe het zelfzaken waren het doelwit van vandalisme. Tot twee maal toe werd er getracht met een baksteen de ruiten van “Ons Cafe” te vernielen. Na relatief rustige periode waarin enkele incidenten plaatsvonden begonnen de vernielingen weer na kerstmis en tijdens de jaarwisseling. Diverse bushokjes werden vernield, brievenbussen werden opgeblazen en thermopaneramen waaronder die van het TNT gebouwtje en het VVV kantoor gingen aan diggelen. Ook bloembakken en winkelramen in de Peperstraat en een grote ruit van Action moesten het ontgelden. Dat het geen op zichzelf staande incidenten zijn bleek afgelopen weekend. In het beging van de avond moest de brandweer in actie komen omdat de stalling van de winkelwagentjes achter de Hoofdpoort te blussen. In de nacht van zaterdag op zondag lieten vandalen weer een spoor van vernieling achter. Een ruit van het gemeentekantoor werd ingegooid en de gemeentewinkel beschadigd. Ook een informatiezuil bij het VVV kantoor ging aan diggelen. Volgens politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer vinden de meeste vernielingen plaats rond drie uur in de nacht. “Wij gaan er vanuit dat het hier om lokale stappers gaat, want je kunt precies hun gangen nagaan. ”. Volgens de voorlichter is het echter niet mogelijk om op elke hoek van de straat een agent neer te zetten. Hij bepleit de snelle oprichting van buurtpreventieteams, waarbij burgers de politie helpen met surveilleren. “Het is alleen de vraag of de politie of de gemeente hierover de regie moet gaan voeren”. Jos Vugts, uitbater van “Ons Cafe”, denkt dat de politie de daders moet zoeken in het Waalwijkse. “De jeugd die van Waalwijk afkomt steekt met de fiets hier binnendoor naar het centrum”.
De politie doet een beroep op getuigen of ouders die iets weten en vraagt hen contact op te nemen met de telefoonnummer 0900-8844. Mensen die eventueel onbekend willen blijven kunnen zich melden bij Meldlijn Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer is 0800-7000. De politie garandeert 100% privacy. “Als er een tip binnenkomt dan kunnen wij die uitrechercheren”. In het centrum van Kaatsheuvel bevinden zich drie horecagelegenheden op enkele honderden meters afstand van elkaar. Of er een verband bestaat tussen deze horecagelegenheden en de vernielingen kan de politie niet zeggen.