Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 05, 2007

'Voor de politiehond zelf blijft het altijd een spel, ook als hij aanvalt'


KAATSHEUVEL - Politiehondenverenging De Trouwe Hond in Kaatsheuvel vierde het afgelopen weekeinde haar 75- jarig bestaan. Een groot feest zat er echter niet in.
Op het programma stond alleen een receptie in café De Efteling. "Er is een grote kans dat wij ons oefenterrein kwijtraken, en we zullen de centen hard nodig hebben", legt vicevoorzitter Jan van Dongen (62) uit, terwijl hij in gedachten verzonken in een fotoalbum van de vereniging zit te bladeren.
De leden, die ondertussen gearriveerd zijn op het prachtige oefencomplex, compleet met waterpartij, zijn al met de training bezig. Het langs razende verkeer van de N261 en de Horst valt de hondensportliefhebbers niet eens meer op.
Volgens de Waalwijkse leider en trainer Jan Beekmans (56) wordt het jubileum zo sober gevierd omdat de vereniging van de eigenaar van café De Efteling te verstaan heeft gekregen dat ze er serieus rekening mee moeten houden dat hij zijn café, inclusief de helft van het oefenterrein, wil verkopen. "Het terrein in het bosgebied is van de gemeente, maar ons clubgebouw staat op de grond van de café-eigenaar. En dat zal op den duur wel moeten verdwijnen."
Ondanks de discipline die tijdens de training van hond en baas gevraagd wordt, gaat het er gezellig aan toe en wil iedereen graag uitleggen waarom zoveel politiehondenverenigingen dit jaar hun jubileum vieren, net als die andere vereniging uit Kaatsheuvel bijvoorbeeld: Onze Verdedigers. Als Jan van Dongen in de archieven terug kijkt, wordt het meteen duidelijk. Voor de oorlog werden de honden gebruikt als werkdieren en trok de hond de kar van de postbode en de melkboer. Toen er motortjes kwamen, hoefden de honden niet meer te werken en werden ze gezelschapsdieren. Maar aangezien er niets anders te beleven viel, ging men de honden opleiden.
Meestal voor de boswachterij en later voor de politie, de luchtmacht en de douane. Volgens de leden is vooral het buitenland bijzonder geïnteresseerd in een Nederlands gecertificeerde hond. Van Dongen: "Dat je van zo'n hond op den duur gaat houden, moet je uitschakelen. De sport is om ze op te leiden, zodat ze na het halen van het certificaat bezig kunnen zijn met wat ze graag doen: spelen. Want hoe hard het ook lijkt als een politiehond iemand aanvalt, voor de hond zelf blijft het altijd een spel."