Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, augustus 20, 2009

Interesse in gemeenteraadslid worden?

Heeft u interesse in een politieke functie bij een politieke partij? Elke partij in Loon op Zand heeft zo haar eigen regels en procedures hoe zij een kandidatenlijst opstellen.

Sommige partijen willen dat u eerst actief voor de partij wordt op andere terreinen alvorens het mogelijk is kandidaat te worden, waar andere partijen op dit moment nog wel mensen zoeken voor hun kandidatenlijst voor de aankomende verkiezingen.

De partij waar u zich thuis voelt kan u ook meer vertellen over wat het raadswerk precies inhoudt en wat zij zoeken in kandidaten voor het raadslidmaatschap.

Het raadslidmaatschap is een nevenactiviteit waar een vergoeding tegenover staat. Veel raadsleden doen het raadswerk naast hun gewone baan en/of andere dagelijkse activiteiten. Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners, stellen de kaders voor hoe Loon op Zand zich ontwikkelt, controleren de uitvoerende taken van het college en beslissen over de begroting van de gemeente.

Raadsleden laten zich informeren, wisselen hun standpunten uit en nemen besluiten over de stad in de politieke markt. Fracties kunnen zelf onderwerpen die zij van belang vinden op de agenda van de politieke markt plaatsen. Buiten de politieke markt om doen zij vaak werkbezoeken en luisteren zij naar de inwoners. Deze signalen uit de samenleving vertalen zijn naar de gemeentelijke organisatie toe. Politieke partijen hebben over het algemeen wekelijks overleg waar zij onder andere de onderwerpen die op de agenda van politieke markt staan bespreken.

Het gemiddeld aantal uren dat aan het raadwerk wordt besteed is per raadslid verschillend. Uit een onderzoek van het adviesbureau Daadkracht blijkt dat raadsleden in 2007 gemiddeld 14 uur per week besteden aan het raadswerk. Het gemiddeld aantal uren ligt in grote gemeenten hoger dan in de kleinere gemeenten.

Rest nog de vraag welke partij in Loon op Zand echt geinteresseerd is in nieuwe mensen. Binnenkort krijgt U een overzicht van raadsleden die van plan zijn te blijven en raadsleden die stoppen. Daaruit zal het aantal vacatures blijken.

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Even een kleine opmerking: in alinea 4 wordt Almere genoemd....

21 augustus, 2009  
Anonymous Lennard Alink said...

Jan,

Je hebt in je stukje een regel staan over hoe Almere zich als stad ontwikkeld. Klopt dit wel? Moet dit geen Loon op Zand zijn?

21 augustus, 2009  
Anonymous Anoniem said...

"Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners, stellen de kaders voor hoe Almere als stad zich ontwikkelt..."

Beetje beter opletten als je een stuk copy-paste Jan.

21 augustus, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Almere?
Roy

21 augustus, 2009  
Blogger Kaatsheuvel said...

Bedankt voor jullie opmerking, ik had er overheen gelezen . Almere is gewijzigd in Loon op Zand. ( gemeente)

21 augustus, 2009  

Een reactie posten

<< Home