Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, september 28, 2009

Dorp Loon op Zand ‘hartveilig’

Vorige week zijn in het kerkdorp Loon op Zand weer drie AED’s geplaatst. De apparaten kunnen worden ingezet bij het optreden van een hartstilstand. De nieuwe apparaten zijn geplaatst op de adressen Keizersplein 1, Berkenlaan 24, en op het Oranjeplein bij EM-TÉ.

Hiermee komt het totaal aantal levensreddende apparaten in het kerkdorp op vijftien en voldoet het aan de 6-minutenregeling. Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er snel gereanimeerd wordt en er liefst binnen 6 minuten een AED wordt ingezet. Hiermee heeft het slachtoffer een grotere overlevingskans van 70%. Drie jaar geleden startte EHBO vereniging St. Rafaël een actie om het dorp hartveilig te maken.

De vereniging bestaat dit jaar 70 jaar en is er nu in geslaagd om als reanimatiepartner van de Hartstichting de 6-minutenzone te realiseren. Van de 15 apparaten zijn er elf 24 uur per dag voor iedereen bereikbaar. De andere vier zijn beschikbaar bij opening/aanwezigheid zoals in de Wetering. Volgens het bestuur van St. Rafaël is het nu aan de inwoners van Loon op Zand om zich te oriënteren waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt en men weet wie er kan reanimeren. Omdat men van mening is dat eigenlijk iedereen moet kunnen reanimeren start St. Rafaël een cursus reanimeren. De cursus duurt slechts één avond. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Piet van der Hert ,telefoon 0416-363679. (www.AEDindebuurt.nl en www.6minuten.nl )