Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, juli 21, 2010

Erop of eronder voor kunst

door Michel Koster KAATSHEUVEL – Het moet snel dui­delijk worden of het grote wand­kunstwerk van Marius de Leeuw in de raadzaal van het leegstaande gemeentehuis in Kaatsheuvel nog te redden valt. Gisteren is een ‘proefboring’ bij het kunstwerk ge­daan. Uit dat onderzoek van bouw­bedrijf Heijmans moet blijken of het grote wandkunstwerk deels of in zijn geheel te bewaren is.

Het gemeentehuis gaat binnenkort plat voor nieuwbouw. In augustus begint de sloop al. Een drietal kunstwerken van Marius de Leeuw (1915-2000) maakt echt deel uit van het pand. Twee daar­van blijven in ieder geval bewaard: het grote houten muurkunstwerk De Scheppende Hand Gods in de trouwzaal en de bloem van mo­zaïek bij de burgemeesterskamer. Maar de redding van het kunst­werk Sgraffito in de raadzaal is nog onzeker.

Eerder leek het doek te vallen voor dat wandkunstwerk van 6 bij 11 meter. Het zou volgens het Loonse college veel te duur zijn om dat kunstwerk van Marius de Leeuw in zijn geheel te demonteren, te vervoeren en te bewaren. Het zou om een bedrag van een ton of zelfs tonnen gaan.

Maar de meningen daarover lopen sterk uiteen. Volgens een aantal kunstliefhebbers kan die reddings­operatie veel goedkoper. Die groep maakt zich sterk voor het behoud van het kunstwerk in de oude raadzaal.

Binnenkort moet meer duidelijk zijn over de mogelijkheden om het wandkunstwerk helemaal of voor een deel te behouden en te­gen welke prijs.