DraMarij met jeugd aan de slag
Kaatsheuvel - In een tijd waarin de subsidies voor cultuur zwaar onder druk staan, heeft Marij den Teuling (57) de stap gezet om een eigen theatermakerij te beginnen. Na 20 jaar vrijwilligerswerk bij Tjeater Spot is ze toe aan een nieuwe uitdaging. Die heeft ze gevonden in ‘DraMarij’, een nieuwe professionele theatermakerij. Morgenavond gaat de theaterschool in besloten kring officieel van start, in de vaste oefenruimte: de aula van de Kaatsheuvelse basisschool De Vaert. Den Teuling liep al vijf jaar met de gedachte rond om voor zichzelf te beginnen.
„Ik was bij Tjeater Spot een meubelstuk geworden en was steeds op zoek naar iets fris, maar het ontbrak me aan lef om voor mezelf te beginnen.”
In september ging ze toch van start met een groep van tien kinderen.
Er is inmiddels een wachtlijst voor een tweede groep én een groep volwassenen. Ook de eerste opdrachten om een stuk te regisseren en het dramaworkshops te geven zijn al binnen. Tussendoor begeleidt ze als vrijwilliger de grote kerstproductie van Gasthuisstraat-West op 12 december.
Den Teuling benadrukt dat ze zeker geen concurrent wil worden voor de bestaande toneelverenigingen. Die indruk kan volgens haar mogelijk gewekt worden omdat de eerste kinderen de overstap hebben gemaakt van Tejater Spot naar haar DraMarij.
„Toen ik mijn vertrek aankondigde, vroegen ouders dat hun kinderen mee konden. Ik heb toen nee gezegd, maar langzaam groeide de groep toch uit naar tien kinderen.” De leerlingen, die in leeftijd variëren van 8 tot 12 jaar, krijgen dramalessen en leren improviseren. „Vandaaruit ga ik kijken wat ze kunnen en een stuk voor ze schrijven.”
Een stuk op maat dus. Het eerste stuk ‘Beauty and the Nerd’ wordt op 2 en 3 april opgevoerd. „Een fikse uitdaging, want de kinderen moeten rollen spelen van volwassenen.”
Naast het maken van theater gaat de groep ook deelnemen aan festivals. In januari wordt met vier jongeren tussen 13 en 16 jaar gestart met de voorbereidingen voor het jongerentheaterfestival LINK, dat in juni in de oude Verkadefabriek in Den Bosch gehouden wordt.
Marij den Teuling is zich ervan bewust dat haar avontuur zeker in deze tijd haar geen dik belegde boterham zal opleveren. Maar dat is dan ook niet het ultieme doel.
„ Als we langzaam doorgroeien naar meerdere groepen, kan ik de aula op meerdere avonden huren, want schooldirecteur Eric de Brouwer is dolenthousiast over het initiatief.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home