Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, november 25, 2010

DraMarij met jeugd aan de slag

Kaatsheuvel - In een tijd waarin de subsidies voor cultuur zwaar onder druk staan, heeft Marij den Teuling (57) de stap gezet om een eigen theatermakerij te begin­nen. Na 20 jaar vrijwilligerswerk bij Tjeater Spot is ze toe aan een nieuwe uitdaging. Die heeft ze ge­vonden in ‘DraMarij’, een nieuwe professionele theatermakerij. Morgenavond gaat de theater­school in besloten kring officieel van start, in de vaste oefenruimte: de aula van de Kaatsheuvelse basis­school De Vaert. Den Teuling liep al vijf jaar met de gedachte rond om voor zichzelf te beginnen.

„Ik was bij Tjeater Spot een meu­belstuk geworden en was steeds op zoek naar iets fris, maar het ont­brak me aan lef om voor mezelf te beginnen.”

In september ging ze toch van start met een groep van tien kinde­ren.

Er is inmiddels een wachtlijst voor een tweede groep én een groep volwassenen. Ook de eerste opdrachten om een stuk te regisse­ren en het dramaworkshops te ge­ven zijn al binnen. Tussendoor be­geleidt ze als vrijwilliger de grote kerstproductie van Gasthuisstraat-West op 12 december.

Den Teuling benadrukt dat ze ze­ker geen concurrent wil worden voor de bestaande toneelverenigin­gen. Die indruk kan volgens haar mogelijk gewekt worden omdat de eerste kinderen de overstap heb­ben gemaakt van Tejater Spot naar haar DraMarij.

„Toen ik mijn vertrek aankondig­de, vroegen ouders dat hun kinde­ren mee konden. Ik heb toen nee gezegd, maar langzaam groeide de groep toch uit naar tien kinderen.” De leerlingen, die in leeftijd varië­ren van 8 tot 12 jaar, krijgen drama­lessen en leren improviseren. „Van­daaruit ga ik kijken wat ze kunnen en een stuk voor ze schrijven.”

Een stuk op maat dus. Het eerste stuk ‘Beauty and the Nerd’ wordt op 2 en 3 april opge­voerd. „Een fikse uitdaging, want de kinderen moeten rollen spelen van volwassenen.”

Naast het maken van theater gaat de groep ook deelnemen aan festi­vals. In januari wordt met vier jon­geren tussen 13 en 16 jaar gestart met de voorbereidingen voor het jongerentheaterfestival LINK, dat in juni in de oude Verkadefabriek in Den Bosch gehouden wordt.

Marij den Teuling is zich ervan be­wust dat haar avontuur zeker in deze tijd haar geen dik belegde bo­terham zal opleveren. Maar dat is dan ook niet het ultieme doel.

„ Als we langzaam doorgroeien naar meerdere groepen, kan ik de aula op meerdere avonden huren, want schooldirecteur Eric de Brou­wer is dolenthousiast over het ini­tiatief.”
Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen