Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, februari 03, 2011

Bezoek van zorghond doet wonderen’


Foto: Jan in 't Groen
LOON OP ZAND – Op deze druileri­ge woensdagmiddag stapt Jan van Summeren (57) met een poes in een speciale tas restaurant Bosch en Duin binnen. Als hij de poes uit de tas haalt, gaat deze rustig op de stoel liggen. „Dit is een mooie gelegenheid voor hem om aan de­ze omgeving te wennen, want de poes wordt opgeleid als zorgdier”, vertelt Van Summeren. Hij is initia­tiefnemer van Stichting ZorgDier Nederland, die sinds 2003 vanuit Loon op Zand opereert.

Momenteel heeft de stichting 180 vrijwilligers in heel Nederland op­geleid om met hun huisdier te kunnen werken in de zorg.

De vrijwilligers bezoeken ‘kwetsba­re’ mensen minimaal één keer per week.

Even later komt trainster Maike de Bont met haar puppy Jenna bin­nenstappen. De lobbes wordt op­geleid om met psychiatrische pa­tiënten te gaan werken. Het dier weet meteen alle aandacht te trek­ken van de gasten.

Maike bezoekt als vrijwilliger regel­matig een gesloten afdeling van een instelling met haar katten.

„Door de aanwezigheid van de die­ren reageren de patiënten veel aler­ter en gaan ze ermee spelen”.

Volgens Van Summeren wordt het geheugen van mensen met Alzhei­mer zichtbaar geprikkeld door die­ren. „Een bezoekje van een zorg­hond doet wonderen”.

De belangstelling voor het werk van de stichting is groot. Er is een wachtlijst van 600 mensen die op­geleid willen worden. „ Als het aan de verpleging ligt, dan zijn we overal welkom. Maar meestal stokt het bij het management”.

De laatste tijd volgen de ontwikke­lingen elkaar snel op. Zo is de stich­ting bezig met drie grote zorginstel­lingen om projecten uit te rollen over heel Brabant. Volgens Van Summeren, die directeur is ge­weest van Hulphond, is de behoef­te groot. „Het begint al bij uithuis­plaatsing van mensen dat ze hun huisdieren niet mee mogen ne­men. Doordat ze op verschillende manieren contact kunnen maken met dieren van opgeleide vrijwilli­gers voelen ze zich weer gelukkig”, legt hij uit.

De Stichting ZorgDier Nederland is geheel afhankelijk van fondsen.

Het bestuur heeft een plan geschre­ven om meer draagvlak te creëren. Zo zal het aantal beroepskrachten in de toekomst stevig uitgebreid worden en gaat de stichting op zoek naar 100 bedrijven die zich betrokken voelen.

Bron: Brabants Dagblad Auteur: Jan in 't Groen