Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, februari 07, 2011

Off Topic: Cholesterolmedicatie oorzaak van depressie?

LONDEN – Statines, dat zijn cholesterolverlagende medicijnen, staan opnieuw in de verdachtenhoek. Britse wetenschappers waarschuwen nu dat deze veel gebruikte geneesmiddelen ook depressies en geheugenverlies in de hand zouden kunnen werken. Ze zeggen daar sterke aanwijzingen voor te hebben. Ook zijn inmiddels neveneffecten beschreven zoals humeurschommelingen, leverdisfunctie, nierfalen, cataract en spierschade.

De onderzoekers, onder aanvoering van dr. Fiona Taylor van de London School of Hygiene and Tropical Medicine in Londen, hebben hun bevindingen dezer dagen gepubliceerd in het medische tijdschrift van de Cochrane Library. Zij stellen daarin dat zeer behoedzaam met het voorschrijven van dergelijke cholesterolremmers dient te worden omgesprongen. En dat gebeurt onvoldoende nauwkeurig, menen zij.
,,Alleen patiënten voor wie de voordelen groter zijn dan de nadelen zouden ze mogen slikken.” Maar alweer: dat gebeurt niet. Dergelijke middelen worden bijna lukraak voorgeschreven. ,,Het besluit om een patiënt statines te geven geschiedt dikwijls tamelijk lichtzinnig of te automatisch.”

Het beschermend effect van deze middelen tegen hartziekten wordt overigens door hen niet betwist, maar volgens de onderzoekers is er niet genoeg bewijs om ze ook preventief en veilig voor te schrijven aan patiënten zónder hartproblemen. Alleen al in Groot-Brittannië slikken ruim zeven miljoen mensen statines; berekend is één op de drie personen boven de 40 jaar. Volgens critici slikken enige honderdduizenden Nederlanders ten onrechte dergelijke middelen.

Mensen met een hoog gehalte aan slecht ofwel LDL-cholesterol krijgen de statines op recept teneinde hun risico op hartziekten en beroerten te verlagen. Een hoog gehalte aan cholesterol zou een direct gevolg zijn van een ongezonde levensstijl, met te veel vette en gesuikerde voeding, alcohol en te weinig beweging.

Het levensreddende effect van deze medicijnen wordt geroemd, veelal door de farmaceutische industrie. Maar steeds meer dokters, zoals ook de Britse wetenschappers, beginnen hun bedenkingen te krijgen. Ze zeggen dat er onvoldoende bekend is over de risico’s van deze medicijnen en adviseren nu dat de pillen enkel worden voorgeschreven aan hartpatiënten of personen die hartproblemen hebben gehad.

De Britse onderzoekers analyseerden 14 onderzoeken met totaal 34.000 patiënten. De meeste studies bleken uitgevoerd door farmaciebedrijven, die er volgens hen alle belang bij hebben potentiële risico’s te negeren of te bagatelliseren.