Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, januari 26, 2012

‘ Vrees voor sluiting van biebs blijft’

KAATSHEUVEL – Bibliotheek Mid­den- Brabant ( BMB) vreest nog al­tijd voor sluiting van de bibliothe­ken in Kaatsheuvel en Loon op Zand. Ze trekt zich terug uit de ge­meente als te fors bezuinigd wordt. Wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) zegt teleurge­steld te zijn over de ‘wat starre houding’ van Bibliotheek Midden-Brabant. Hij verwacht van haar kant ook meer plannen om geld te besparen.
-
Als die houding niet ver­andert, overweegt de gemeente bij andere aanbieders van bibliotheek­werk aan te kloppen, die „wel een flexibeler aanbod kunnen doen.” De gemeente Loon op Zand zoekt hard naar mogelijke bezuinigin­gen. Eén van de serieuze opties is om de bijdragen voor het biblio­theekwerk de komende jaren af te bouwen van ruim 475.000 euro naar ruim 180.000 euro. Zo’n be­zuiniging betekent volgens Biblio­theek Midden-Brabant het einde van de bibliotheken in Kaatsheu­vel en Loon op Zand. De partijen voeren nu overleg over wat alle­maal mogelijk is om geld te bespa­ren. De gesprekken verlopen stroef. De bibliotheek wil niets we­ten van het (fors) verhogen van contributies of het opleggen van een contributie voor mensen on­der de 18 jaar. Volgens haar bete­kent dat het verlies van veel beta­lende leden en zet het dus geen zo­den aan de dijk. Bibliotheek Midden-Brabant heeft de gemeente drie scenario’s voor­gelegd:
het overeind houden van twee vestigingen, maar mogelijk wel met een kleinere bieb in één van de dorpen. Hiervoor is een ge­meentelijke bijdrage van 420.000 euro nodig.
-

M
et het sluiten van een vesti­ging in Loon op Zand óf Kaatsheu­vel kan de subsidie omlaag naar op z’n laagst 330.ooo euro.

B
ij verdere besparingen trekt BMB zich volledig terug uit de ge­meente Loon op Zand. Vestigin­gen sluiten en inwoners zouden een abonnement tegen volledige kostprijs moeten afnemen inWaal­wijk of Tilburg. Volgens het college kunnen ook andere scenario’s onderzocht wor­den, zoals schoolbibliotheken en servicepunten. Wethouder Ligten­berg vindt dat Bibliotheek Mid­den- Brabant ook wel erg weinig ruimte laat in de discussie over ho­gere contributies of het aanpassen van de collectie. „We gaan binnen­kort hierover weer in overleg”, stelt hij. „ De tijden zijn veranderd ten opzichte van een paar jaar gele­den. Dat moet de bibliotheek ook beseffen. Gemeenten hebben veel minder geld. Dat vraagt om creatie­ve oplossingen.” Peter Kok, sector directeur van Bibliotheek Midden-Brabant, gooit de deur voor over­leg niet dicht. „Iedereen in Loon op Zand lijkt de bibliotheken te willen behouden. Maar dat kan al­leen met voldoende geld.”