Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, november 29, 2006

Loonse Politie wil buurtpreventie opstarten

Loonse Politie wil buurtpreventie opstarten

Door Jan in ‘t Groen

De politie van Loon op Zand wil in Kaatsheuvel Zuid West zo snel mogelijk starten met een buurtpreventieproject. Om de project te laten slagen is politie en gemeente op zoek naar bewoners die hun straat willen vertegenwoordigen. “Het project moet het gevoel van veiligheid en leefbaarheid en de saamhorigheid in de wijk vergroten, en de criminaliteit en overlast terugdringen”, aldus wijkagent Ed Dermois.

In het buurtpreventieteam dat de politie op wil gaan richten staan de bewoners zelf centraal. Een buurtpreventieteam bestaat uit straatvertegenwoordigers en een wijkcoördinator. “Zodra de buurtbewoners iets opvalt of een probleem signaleren, kunnen ze dat melden aan de straatvertegenwoordiger, die vervolgens weer contact opneemt met de wijkcoördinator. Deze kan meteen ingrijpen door 112 of 0900-8844 bellen, maar hij kan het ook meenemen naar het regulier overleg dat de wijkagent met de gemeente en Triangel gaat organiseren”, aldus Dermois. Volgens hem wordt het gebied waarin een preventieteam opereert afgebakend en moet er, samen met de betrokken partijen duidelijke afspraken gemaakt worden. Voor specifieke problemen in een wijk zal een plan van aanpak gemaakt worden. Volgens de politie is het zeker niet de bedoeling dat het buurtpreventieteam eigen rechter gaat spelen. Ook is het niet de bedoeling dat burgers gaan surveilleren of een buurtwacht oprichten. Volgens Dermois is er ook een duidelijke rol weggelegd voor de gemeente en het jongerenwerk. “De gemeente moet de voorzieningen op peil houden, en aan meldingen die bij de servicetelefoon binnenkomen serieus aandacht besteden. Ook moet de gemeente eventuele hulpmiddelen bekostigen. Volgens politievoorlichter Jeroen Steenmeijer draaien al in diverse gemeentes preventieteams met veel succes. “Het aantal inbraken in een bepaalde wijk in Oosterhout is door het preventieteam gedaald van 20 naar 0 per jaar”, aldus de voorlichter.