Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, december 20, 2006

Loonse 50 plussers willen zwembad

Door Jan in ‘t Groen

Er is in de gemeente Loon op Zand onder de 50 – plussers een grote behoefte aan een overdekt zwembad in eigen gemeente. Dat blijkt uit het onderzoek “Sport- en bewegingsbehoeften 50-plussers” dat Sportbedrijf Tilburg uitvoerde in opdracht van de gemeente Loon op Zand.

De onderzoekers Rik Maas (19) en Bas Vrinten (20) zijn tot de conclusie gekomen dat de groep die vraagt om een zwemgelegenheid in de eigen gemeente, te groot is om te negeren en zal er, ondanks de kosten, op langere termijn toch een overdekt zwembad in de gemeente Loon op Zand moeten komen. Maar volgens wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen, sport)is de kans klein dat Loon op Zand een eigen zwembad krijgt. Hij wijst op de functie van de zwembaden in de regio. “De afstand van Kaatsheuvel naar Zidewinde in Sprang-Capelle en het Olympiabad in Waalwijk is goed te doen en inwoners van De Moer en Loon op Zand kunnen vrij gemakkelijk naar een bad in Tilburg”. De onderzoekers wijzen er echter op, dat ouderen vaak geen eigen vervoer hebben. “Een optie zou zijn om op vaste tijden een gratis bus te laten rijden, maar de mensen geven aan het liefst ongebonden te sporten. Ze willen het liefst gaan zwemmen wanneer het hen uitkomt en niet tevreden zijn met een bus die op vaste tijden rijdt”, aldus Maas. Een groep van de ondervraagden zoekt zwemlessen. Opvallend is dat de Kaatsheuvelse 50 plussers niet op de hoogte is dat Vital in Loon op zand zwemlessen geeft. Volgens de onderzoekers zou dat meer gepromoot mogen worden”. Kees Pepping van Vital is er zich van bewust dat er een behoefte ligt bij 50-plussers, maar is verbaast dat de Kaatsheuvelse mensen niet weten dat hij les geeft aan ouderen. Hij gaat actie ondernemen. “We nemen het advies graag aan en gaan binnenkort het zwemmen voor “fifty plus” promoten”.

Nordig Waking
Naast zwemmen geeft de 50-plusser ook aan dat er behoefte is aan personen die les geven in Nordig Walking, een wandelsport die steeds populairder wordt, en prima beoefend kan worden in de Loonse en Drunense Duinen. “Het liefst zagen de respondenten dat er een vereniging werd opgericht waar men dit kon leren”, aldus Maas. Volgens hem is ook fitness in trek bij de doelgroep. “Het probleem is echter dat de prijs van een fitnessabonnement vaak niet te betalen is voor ouderen en de aanschaf van apparatuur vrij duur is”. Een grote groep geeft aan voldoende te wandelen en te fietsen. De ouderengym is populair onder de groep gepensioneerden en ouderen uit het onderzoek.