Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, januari 20, 2007

“Kaatsheuvels winkelgebied krijgt regiofunctie”

Door Jan in ‘t Groen

Steeds meer mensen uit de regio komen hun boodschappen doen in het winkelhart van Kaatsheuvel. Om hierop te anticiperen wil de gemeente Loon op Zand het gebied aantrekkelijker te maken voor de plaatselijke consument en die van buitenaf. Dit zei wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen, Economische zaken) donderdagavond tijdens de jaarlijkse ontvangst van de ondernemers op het gemeentehuis. Volgens de wethouder is binnen twee weken een stedenbouwkundig onderzoek afgerond en zal het duidelijk worden hoe het winkelgebied er in de toekomst uit komt te zien. In de studie zijn niet alleen de winkelstraten opgenomen, maar ook het gebied achter de Hoofdstraat bij Ons Café en Action. Aussems: “De vraag spitst zich toe op twee varianten: “Gaan we in dat kernwinkelgebied voor een aantrekkelijk en compact gebied tegenover de Sint Janskerk, of wordt de lintvariant toegepast waarbij ook het gebied vanaf de Emté tot de Jan de Rooijstraat publieksaantrekkelijke gemaakt wordt om ook daar de loop te creëren”. Deze laatste variant heeft volgens de wethouder als voordeel dat het winkelhart dichter bij de Peperstraat ligt, die weer aansluit bij het “Bruisend Dorpshart”. Volgens Aussems staan ondernemers en ontwikkelaars nu al in de startblokken om aan de slag te gaan, maar moeten ze nog even geduld hebben tot de officiële blauwdruk gereed is. Volgens de wethouder moet er naast deze grootschalige plannen nog meer gebeuren. “Sommige winkels zullen voor een deel gesloopt moeten worden en weer andere winkels moeten opgeknapt worden”. Volgens de wethouder zijn de ondernemers met hem eens dat het winkelgebied er nu niet uitziet.

Versnippering
Ondernemer Gerard van Wezenbeek van Primera is blij dat de gemeente met een duidelijke visie komt. Zijn voorkeur gaat uit om te beginnen als basis te starten in het gebied rond de kerk en dan langzaam uitbouwen naar de lintvariant. “Je moet als gemeente een eindpunt hebben, en niet dat er straks zomaar ergens stopt”. Ook vindt hij dat de gemeente een einde moet maken aan de versnippering. “De gemeente moet volgens hem meer centraliseren. Er worden nu overal in het dorp winkeltjes geopend. Dat moet voorbij zijn”. Eerder deze week liet Christ van Wezel van parochie Kaatsheuvel al weten de hekken voor het patronaat, de pastorie en de kerk weg te halen waardoor het gebied een open karakter krijgt. Om sfeer te creëren wil parochiebestuur over de gehelde breedte groen aanleggen met daardoorheen een paadje met rustbanken. “Het zou mooi zijn als de horeca aan de overkant daarop inspringt”.