Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 16, 2007

Kaatsheuvel : “Inwoners van Loon op Zand redelijk tevreden”

In het voorjaar van 2006 heeft “De Staat van de Gemeente” 23 gemeenten met minder dan 25.000 inwoners waaronder Loon op Zand een onderzoek uitgevoerd. Deze week zijn de onderzoeksresultaten bekend geworden. Gekeken is naar de burger als kiezer, als klant, als onderdaan, als partner, als wijkbewoner en als belastingbetaler.
Uit het onderzoek blijkt dat de Loonse burger een gemiddeld vertouwen heeft in het college van B en W. en maakt het college hun belofte ook waar. Op de vraag of we een goed gemeentebestuur hebben scoort de gemeente echter lager dan gemiddeld. De burgers geven aan lang te moeten wachten als ze voor een vraag naar het gemeentehuis moeten. Het gemeentebestuur heeft hier inmiddels al op geanticipeerd door uitbreiding van het personeelsbestand en door de gemeentewinkel één avond per week open te stellen. Volgens de geënquêteerden zijn de ambtenaren vriendelijk en vakkundig. Het gemeentehuis is goed verzorgd en de prijs/kwaliteit verhouding wordt als goed ervaren. Op de vraag of de burgers van Loon op Zand op straat een onveilig gevoel hebben scoort Loon op Zand gemiddeld. Dit geldt ook voor het politieteam. Het onderwijsaanbod en de kwaliteit van het onderwijs wordt hoog gewaardeerd.

Volgens de inwoners is het prettig wonen in Loon op Zand. Er zijn voldoende voorzieningen in de directe woonomgeving en men geeft aan zeer tevreden te zijn over de wegen en het straatmeubilair. Niet tevreden is de burger over het aanbod van cultuur en uitgaan in eigen gemeente. Volgens wethouder Hans Wayers is de gemeente druk doende om dit probleem op te lossen door horeca onder te brengen in het Bruisend Dorshart. Er is behoefte aan meer parkeergelegenheid in de straat en de verkeersveiligheid in de buurt is voor verbetering vatbaar. Volgens de Loonse inwoners krijgen ze onvoldoende terug voor hun belastinggeld. De woonlasten voor meerpersoonshuishoudens is in één jaar met 4,5% gestegen terwijl de gemiddelde stijging op 1,71% ligt.

Uit de door de gemeente aangeleverde gegevens blijkt uit het onderzoek dat Loon op Zand de financiën niet goed op orde heeft. Een van de oorzaken is het hoge ziekteverzuim. Ook is een gedeelte van de middelen reeds voorbestemd voor projecten als het Bruisend Dorpshart. Burgemeester Ria van Hoek – Martens onderkend het probleem. “We zijn bezig met onze interne organisatie op orde te brengen en het hoge ziekteverzuim, dat lang bepaald werd door langdurige zieken daalt. Binnenkort komt de rekenkamer en de accountant met aanbevelingen. Volgens burgemeester Ria van Hoek lopen de resultaten gelijk met het beeld van wat het college zelf al had. “Het geeft ons inzicht in wat we goed doen en wat we kunnen verbeteren”.

Labels: