Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, september 25, 2007

St. Jozefkerk toch geen monument

KAATSHEUVEL - Minister Plasterk van cultuur wil de St. Jozefkerk met pastorie in Kaatsheuvel niet aanwijzen als beschermd rijksmonument. De minister heeft besloten om voorlopig alleen panden als monument aan te wijzen van na 1940. Panden van voor de wederopbouw krijgen voorlopig geen extra bescherming meer. Een financiƫle kwestie. De Kaatsheuvelse kerk stamt uit 1936.
Burgemeester en wethouders van Loon op Zand hadden de minister negatief geadviseerd. Daartegenover stond de mening van de Raad voor Cultuur, die het monumentale belang van de kerk onlangs nog voor de tweede maal onderstreepte.
In Kaatsheuvel heeft ook de stichting Sterk zich voor behoud van de kerk ingespannen. Volgens Lilian Grootswagers van Sterk komt de afwijzing niet onverwacht. "We waren van deze beleidsregel op de hoogte, maar hadden de hoop dat de tijdelijke regeling zou verdwijnen en de Monumentenwet 1988 weer van toepassing zou worden."
Sterk is van plan om tegen de uitspraak bezwaar te maken. "We hopen dat de minister zijn uitspraak herziet, want wij, en 3.200 anderen, vinden het nog steeds een beeldbepalend en betekenisvol gebouw in de gemeente met een groot historisch verleden. Zolang de procedure loopt, kan er niet gesloopt worden."
Sterk heeft nog meerdere ijzers in het vuur. Een burger, Marijke Kop, heeft bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen sloop van de kerk. Sterk blijft bovendien hopen dat de gemeenteraad zich nog gaat roeren. In december 2006 heeft de raad zich al uitgesproken voor behoud. Sterk gaat binnen zes weken bezwaar maken. De stichting wordt daarbij geholpen door Het Cuypersgenootschap, een groep specialisten op het gebied van procedures. "We blijven nog steeds optimistisch", laat Grootswagers weten

Labels: