Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juli 28, 2009

Alle vrijwilligers voortaan gratis verzekerd dankzij gemeente

Voor alle vrijwilligers die actief zijn voor een organisatie uit de gemeente Loon op Zand heeft de gemeente twee verzekeringen afgesloten die voortaan vrijwel alle risico’s verbonden aan het vrijwilligerswerk dekken.

De vrijwilligersorganisaties worden hierover na de vakantieperiode rechtstreeks door de gemeente geïnformeerd.Gemeenten krijgen sinds 1 januari een compensatie van de rijksoverheid voor de financiering van het verzekeren van de vrijwilligers in hun gemeente. De gemeente Loon op Zand heeft nu per 1 juli twee verzekeringen afgesloten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die samen zorgen voor een zo volledig mogelijke dekking.

Het gaat om de VNG vrijwilligersbasispolis en de VNG vrijwilligersPlusPolis.
De verzekering is bedoeld voor alle personen die in enig georganiseerd verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verrichten voor anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Zo zijn bijvoorbeeld alle mensen die voor Tafeltje Dekje werken of vrijwilliger zijn in een bejaardenhuis verzekerd.
Maar ook de voorleesmoeder op school of een voetbalvader die een aantal kinderen naar een uitwedstrijd rijdt. Ook zijn mantelzorgers verzekerd voor ongevallen en persoonlijke eigendommen.
Uitgesloten zijn leden van de vrijwillige brandweer en politie. Voor hen gelden speciale rechtspositieregelingen. Daarnaast zijn ook de stagiaires in het kader van de maatschappelijke stages uitgesloten.

Steunpunt vrijwilligerswerk biedt hulp
Iedereen die te maken krijgt met schade of aansprakelijkheid kan het schadeformulier
downloaden via de website van het lokale steunpunt vrijwilligerswerk:
www.steunpuntvrijwilligerswerk-loz.nl. Nadat het formulier volledig is ingevuld kan deze naar het steunpunt worden verstuurd. Het steunpunt stuurt de claim vervolgens door naar de verzekeraar. De afhandeling verloopt vervolgens zonder tussenkomst van gemeente en/of steunpunt. De gemeente wordt door de verzekeraar geïnformeerd over hoe de claim is afgehandeld.

Voor organisaties die met vrijwilligers werken is het verstandig om hun lopende
verzekeringen te vergelijken met die van de gemeente. Het kan zijn dat deze nu opgezegd kunnen worden. Meer informatie over deze verzekeringen vindt men uiterlijk medio augustus op de website van het steunpunt. Ook kan men contact opnemen met Anja van Splunder, coördinator van het steunpunt, via het telefoonnummer 0416-280280.