Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, augustus 26, 2009

Geen vergoeding na schade door spreeuwen

DEN HAAG/ KAATSHEUVEL – Een te­ler van blauwe bessen uit Kaats­heuvel krijgt van het Faunafonds definitief geen vergoeding van de schade die een kolonie spreeuwen in 2005op zijn bedrijf aanrichtte. Dit heeft de Raad van State beslist. De schade bedroeg 10.000 euro. Het Faunafonds deelde de man mee dat vraatschade door vogels op een bessenkwekerij nooit voor vergoeding in aanmerking komt, omdat het telen van bessen te scha­degevoelig is. De tuinder moet vol­gens het Faunafonds netten boven zijn struiken spannen. Dit wordt sinds 2002 geadviseerd. Dat de kweker in 2004 wel een schadever­goeding kreeg toen mezen en vin­ken zijn bedrijf belaagden was een eenmalige vergissing, zegt het Fau­nafonds.
De bessenteler heeft aan de Capel­seweg een bedrijf van elf hectare. Hij stelt dat het grootschalig telen van bessen onmogelijk wordt ge­maakt. Toen hij in 1996 startte be­stond het voorschrift om netten te spannen niet. Het aanpassen van zijn bedrijf met staalconstructies is nu volgens de teler niet meer mo­gelijk. Met geluidsboxen en andere afschrikmiddelen probeert hij vo­gels weg te houden. Voor bessen zijn die maatregelen onvoldoende, stelt het Faunafonds.