Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, oktober 28, 2009

Eis: 3 jaar cel voor oplichtingspraktijken

BREDA - Officier van justitie Tax heeft vorige week bij de rechtbank in Breda een celstraf van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen een 44-jarige financieel adviseur uit Kaatsheuvel. De man wordt ervan verdacht dat hij de afgelopen jaren 16 klanten voor een bedrag van ongeveer een miljoen euro heeft opgelicht. In één geval is het bij een poging gebleven.
De Kaatsheuvelnaar werkte bij een financieel adviesbureau in Waalwijk. Verreweg de meeste gedupeerden adviseerde hij geld weg te zetten op een depositorekening van Nationale Nederlanden, maar hij gaf een rekeningnummer van zichzelf op. Om te verhullen dat het geld niet naar de verzekeringsmaatschappij ging, vervalste hij afschriften.

De man werd in augustus 2008 voor het eerst aangehouden, maar de zaak is nu pas behandeld, onder meer omdat er steeds nieuwe aangiftes tegen hem binnenkwamen. De Kaatsheuvelnaar probeerde het ene gat met het andere te dichten, concluderen zowel de officier van justitie als zijn advocaat Collard. In 2005 benadeelde hij een opdrachtgever van het financieel adviesbureau. Deze bank zegde de samenwerking met het kantoor op, waarna een aantal hypotheken elders moest worden ondergebracht. De klanten moesten bij die andere hypotheekverstrekker wel meer rente betalen. De adviseur sprak met zijn werkgever af dat hij de klanten zou compenseren voor die meerkosten. Om dat voor elkaar te krijgen, begon hij zijn oplichtingspraktijken.
Zijn advocaat Collard vindt de strafeis veel te hoog. In vergelijkbare zaken wordt volgens hem doorgaans een taakstraf opgelegd, eventueel gecombineerd met een voorwaardelijke gevangenisstraf.