Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

maandag, oktober 05, 2009

Gezondheid wordt steeds belangrijker

Kaatsheuvel - Gezondheid wordt steeds belangrijker voor de mens. Dat bleek afgelopen weekend, waar naar schatting tussen 15.000 en de 17.000 bezoekers de Gezond & Welbeurs in de Werft in Kaatsheuvel bezochten. In totaal hadden 97 standhouders zich aangemeld.

De Waalwijker Jan van der Kolk laat bij Jonishi zijn vetgehalte meten. Volgens het apparaat is de man slechts vier kilo te zwaar. “Een beetje gezond bewegen en ze gaan er weer af”, luidt het advies. Bij de stand van Thebe, waar mensen voorlichting krijgen over persoonsalarmering schaft Sjaan Mertens uit Loon op Zand een wandelstok aan. “Altijd gemakkelijk als je hem bij de hand hebt”, zegt ze vrolijk.

Net als vorig jaar staat er bij het Diagnostisch Centrum een lange rij te wachten om hun bloeddruk te laten meten. “Vorig jaar hebben we iemand doorverwezen die meteen een bypass heeft gekregen”, vertelt Marian van Hoorn van het TDC. Een eindje verderop verricht oogarts Dr.Polman van het TweeSteden ziekenhuis oogmetingen. De arts wordt bestookt met allerlei vragen.

Terwijl medewerkers van de gemeentes Loon op Zand en Waalwijk voorlichting geven over de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) showt John Schapendonk sportieve 45 kilometerauto’s. “Waarom zou iemand die geen auto mag rijden aangewezen zijn op een koekblikje?”. In de bar waar Marino Saxo en de Belgische zanger Luc van Meeuwen voor de muzikale omlijsting zorgen kunnen de bezoekers even bijkomen. Sysas pannen ruikt het heerlijk naar eten. “Koken zonder boter is hun devies”. Ook de hypermoderne stand van Damhert Nitition valt op. Het bedrijf maakt alternatieven voor suikers. “Wij zijn een Belgisch bedrijf en we willen de sprong maken naar Nederland”, aldus de verkoper.

Achter de balie zit organisator Ad Smout van Stichting Gezondheid & Welzijn de drukte te bekijken. Hij vindt het een goede zaak dat er steeds meer aanbieders komen. “Vijftien jaar geleden was de consument/patiënt afhankelijk van enkele bedrijven die een monopoliepositie hadden. Door de komst het Persoons Gebonden Budget (PGB) waarbij de mensen hun eigen zorg in kunnen kopen, springen steeds meer bedrijven in de markt van de zorg. Dat is goed voor de patiënt/consument, want die kan nu uitgebreid kiezen”.