Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zondag, november 29, 2009

Leon Rombouts en Manita Koenen: Een verboden liefde


Deze week stond Leon Rombouts met zijn verhaal in het Weekjournaal. Nog even uw geheugen opfrissen. Misschien weet er iemasnd wat meer............

Het verhaal van Leon Rombouts en Manita Koenen is er een van een verboden liefde met fatale gevolgen. Een klassieke tragedie in het doorgaans sprookjesachtige Kaatsheuvel, met een open einde…

Op 27 maart 2003 worden de 37-jarige Manita Koenen en de 33-jarige Leon Rombouts in hun woning aan de Leliestraat in Kaatsheuvel met een zwaar kaliber vuurwapen in hun hoofd geschoten.

In het dorp is het van meet af aan duidelijk wie er achter de dubbele moord moet zitten: dat kan niemand anders zijn dan Manita’s jaloerse ex-man Johan van der M. Van der M. is een lokale drugsbaron, die Manita al eerder heeft mishandeld en haar verscheidene keren met de dood heeft bedreigd. Dit alles uit wraakzucht, omdat Manita hem kort daarvoor in de steek heeft gelaten voor Leon Rombouts. Enkele maanden voor de moord heeft Johan van der M. zijn dreigementen waargemaakt en Manita maar liefst 18 keer neergestoken met een mes. Een misdrijf waarvoor hij uiteindelijk tot acht jaar cel wordt veroordeeld.

Een uitgelezen motief dus, maar de veroordeling levert de jaloerse ex-man tegelijkertijd een waterdicht alibi op. Want ten tijde van de moord zat Van der M. vast in zijn cel vanwege deze poging tot doodslag. De recherche vermoedt dat Van der M. weliswaar het brein is achter de dubbele moord, maar kan dat op geen enkele manier hard maken. De recherche moet dus op zoek naar een andere dader, en krijgt daarvoor een aantal aanknopingspunten in handen.

Enkele minuten na de moord – rond 10 over 10 ’s avonds- horen getuigen een luide knal op de Adam van Noortstraat, dit is zo’n 200 meter van de plaats delict. Buurtbewoners zien dan een steekvlam boven een oranje Skoda Fabia uitkomen. Ook zien ze een negroide man met een capuchon over zijn hoofd wegrennen vanaf de brandende auto.

Op de Hugo van der Goesstraat, hemelsbreed zo’n 400 meter van de plaats delict ziet een getuige -rond kwart over 10- een grote donkergetinte man aan komen rennen. Kort daarna ziet hij een kleinere donkere man met capuchon over het hoofd vanuit een andere richting aankomen lopen. Beide mannen stappen in een geparkeerde Ford Focus en rijden vervolgens weg in de richting van het Paulus Potterplein.

Laatste update: zaterdag 17 oktober 2009, 17:56 uur : Peter R de Vries