Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, april 08, 2010

‘In een grote musical zul je me niet zien’



Kaatsheuvel – Wegens succes is sinds 17 maart de ‘De Sprookjesboom’ terug in Theater de Efteling in Kaatsheuvel. Een van de castleden is de Tilburger Thijs van Empel (23). “Het is elke voorstelling weer genieten”, zegt de enthousiaste acteur/poppenspeler. Trots toont hij het decor. In een hoek liggen twee poppen. Een draak en een wolf. Drie keer per week kruipt hij in de huid van de twee dieren en vermaakt hij met zijn collega’s het publiek. In een sober ingerichte kleedkamer legt hij uit: “De moeilijkheid van ons vak is om de bewegingen van de pop gelijk te laten lopen met die van jezelf. Als die niet gelijk zijn is het spel ongeloofwaardig”. Hij neemt de vos op schoot. Als het dier begint te praten en hoofd en lichaam alle kanten op draaien, gaat Van Empel synchroon mee. Zo gaan pop en mens gelijk mee met het mensenlichaam. Volgens de acteur kijken de kleintjes alleen naar de poppen. “Ze doen alles wat de pop zegt: rennen, schreeuwen en stampen. Wat wij doen zien ze niet”. De oudere kinderen en ouders kijken zowel naar pop als speler. Met de omschakeling van de draak naar de wolf en omgekeerd heeft de poppenspeler geen enkel probleem. “De draak is een lompe stoere man. Een soort bodyguard voor alle bewoners van het sprookjesbos. De wolf is een slechterik die vooral gericht is op het eten van Roodkapjes en geitjes. Als ik van pop wissel gaat er automatisch een knop om in de hersenen, want elke pop voelt anders”. Volgens Van Empel is het zingen, dansen, en toneelspelen fysiek zwaar. “De kleine beweginkjes van de poppen voegen daar nog een dimensie aan toe”. Door de vele kleine bewegingen lopen de spelers grote kans op blessures op of om zelfs RSI te krijgen. “Er hangt immers een aantal kilo’s aan je hand en het is telkens weer een aanslag op je fijne motoriek”. Om conditioneel op peil te blijven wordt regelmatig de sportschool bezocht. Vanuit de Efteling worden de spelers een maal per twee weken onderhanden genomen door een fysiotherapeut. Van Empel heeft echt ‘Efteling-bloed’. Hij begon zijn carrière in het openluchttheater in het park. “Dat was een bijbaantje om mijn studie muziektheater aan het conservatorium in Tilburg te kunnen betalen”. Toen de rol voor ‘De Sprookjesboom’ vacant was rolde hij tot grote vreugde door de audities. “De Efteling is een prachtig bedrijf om voor te werken”, klinkt het enthousiast. Hij ziet zijn toekomst niet in grote rollen. “In een grote musical zul je mij niet zien”. Van Empel wil graag poppenspel blijven spelen. “Want in het kindertheater ligt mijn hart”.

Feitenbolk
Het verhaal
De Sprookjesbosbewoners ontdekken een echt mens in het Sprookjesbos… een houthakker. Ze zijn in rep en roer! Roodkapje vindt de houthakker aardig, Klein Duimpje wil net zo groot worden en Assepoester en vindt het leuk, zo’n stoere man in het Sprookjesbos. Hij gelooft alleen niet in sprookjes. Heks en Wolf bedenken een plannetje en de chaos is compleet als de houthakker de Sprookjesboom wil omhakken.

De musical is iedere woensdag, zaterdag en zondag om 16.00 uur te zien. Op zaterdag is er een tweede voorstelling om 19.00 uur.