Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, juni 22, 2010

Gemeente Loon op Zand start in 2011 met Centrum voor

Kaatsheuvel - Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad het Ontwerp van het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente Loon op Zand, genaamd “ Hulp bij opvoeden en opgroeien”, vastgesteld. Begin 2011 wordt de opening van het CJG 0-12 jaar verwacht en in het najaar 2011 de opening van het CJG 12-23 jaar.

Het Ontwerp CJG “Hulp bij opvoeden en opgroeien” is een ontwerp op hoofdlijnen. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt in de diverse werkgroepen waarin ook scholen en kindercentra vertegenwoordigd zijn. In het Ontwerp CJG wordt onderscheid gemaakt in de ontwikkeling van het CJG voor twee doelgroepen: 0-12 jaar en 12-23 jaar.

In januari 2010, heeft de raad de Visie op het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente Loon op Zand vastgesteld. Deze visie geeft het beleidskader aan, waarbinnen de vormgeving van het CJG verder is ontwikkeld. Enkele belangrijke uitgangspunten uit de Visie CJG zijn dat het CJG zich richt op alle ouders, jeugd en vrijwilligers van 0-23 jaar. Daarnaast moet het CJG laagdrempelig zijn. Het CJG in de gemeente Loon op Zand gaat uit van netwerkvorming en niet van één centraal gebouw.

Het doel van het CJG is dat ouders, kinderen en jongeren op tijd en adequaat hulp krijgen bij hun verdere ontwikkeling. Daarbij is van belang op te merken dat het in het CJG niet alleen om problemen gaat, maar vooral om wat daaraan vooraf gaat: preventie, vragen rondom opvoeden en opgroeien.

Vooral de signalering van de aanloop naar complexe problemen is belangrijk bij het CJG.