Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juni 25, 2010

Pargnosten proberen beeld te krijgen van moord op Kamiel Snaphaan

KAATSHEUVEL - Gespannen turen Piet Snaphaan en Anita IJpelaar naar het beeldscherm. De hitte in de bus van productiebedrijf TV Holland is niet te harden, een doos tissues staat in de aanslag om het zweet te deppen. Maar de ouders van de in 2001 vermoorde Kamiel Snaphaan hebben vooral oog (en oor) voor de invallen van paragnost Peter.

Die doet mee aan het RTL-programma Het Zesde Zintuig. Daarin gaat de tv-zender op zoek naar de beste helderziende van Nederland. De kandidaten moeten verschillende opdrachten uitvoeren, teneinde het volk te overtuigen van hun paranormale gaven.
Gisteren stortten de kandidaten zich op de geruchtmakende liquidatie van Snaphaan. Hij werd in oktober 2001 voor de deur van zijn ouderlijk huis aan de Mgr. Völkersstraat in Kaatsheuvel vermoord. De daders werden nooit gevonden, het motief is onbekend.

En wat moet je dan? Hopen op paranormale krachten, in dit geval. „Dat is ook het uitgangspunt van ons programma”, vertelt Simone Scheen, eindredacteur bij Het Zesde Zintuig. „Het gaat om zaken waarin alles al is geprobeerd. Dan kan dit een manier zijn om een nieuw licht op de zaak te werpen.”
De opdracht aan paragnost Peter, en twee collega-kandidaten, is duidelijk. „We willen heel graag weten wat hier is gebeurd, en waarom”, zegt presentator Robert ten Brink.

Peter is er nog niet helemaal klaar voor. „Even bijkomen hoor, ik sta al tien minuten met die lap voor m’n ogen”, klinkt het in onvervalst Amsterdams.
De kandidaten worden namelijk geblinddoekt naar de plaats delict vervoerd. Ze mogen niet weten dat ze in Kaatsheuvel zijn en over welke zaak het gaat. Daarom ook wilde de omroep vooraf geen ruchtbaarheid aan de opnames geven. Voor de deelnemers is voorkennis verboden.

Dat zou je toch niet zeggen, als kandidaat Peter zijn eerste ingevingen openbaart. „Het gaat om ‘n jongen met een druk sociaal leven. Veel mensen houden van ‘m. Hij gaat goed gekleed, is een beetje ijdel. En hij leidt een dubbelleven. Hij deed dingen die mensen niet wisten. Hij wilde er graag bij horen, was makkelijk te beïnvloeden.” „Precies wat ‘ie zegt”, roepen Piet en Anita in koor. „Zo was ons Kamiel.”

Dat het om een moord gaat, ziet Peter ook, maar daarna zit de paragnost er regelmatig naast. Na het oplepelen van een hele reeks gedetailleerde informatie gooit hij de handdoek. „Ik kom er verder niet uit, Robert”, zegt hij uiteindelijk.
Nog twee kandidaten te gaan.

De uitzending van Het Zesde Zintuig over de zaak Snaphaan komt waarschijnlijk in september of begin oktober op tv.