Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, oktober 16, 2010

Eigenaren kampeerboerderijen willen bos behouden

KAATSHEUVEL Eigenaren van kampeerboerderijen, verenigd in de Groepsaccommodaties Loon op Zand (Gloz) vrezen voor terugloop van het aantal gasten door strengere regels van Natuurmomumenten. Ze wijzen daarbij op plannen om bepaalde gedeeltes van het bos af te sluiten voor bezoekers en het mogelijk uitsluiten van groepsactiviteiten na zonsondergang.

Volgens Natuurmonumenten is het overleg hierover nog in volle gang. "Maar het is wel zo dat we activiteiten in het donker eerder af willen bouwen dan stimuleren", aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten. "Dat is in het belang van de natuur, maar ook voor omwonenden."

De elf aangesloten kampeerboerderijen bij Gloz zijn goed voor 1000 bedden. Volgens Miriam van Gorkom van Kampeerboerderij 't Kraanven is er een grote kans dat groepen alleen nog maar het bos in mogen onder begeleiding van een boswachter. "En daar moeten ze misschien ook nog voor gaan betalen". Volgens de Gloz wil Natuurmonumenten het bos afsluiten voor bosspelen, of andere gebieden aanwijzen waar nog wel gespeeld mag worden. Maar dat betekent dat onze gasten grotere afstanden moeten overbruggen langs drukke wegen voordat ze bij dat stukje bos zijn, terwijl ze juist voor het bos in de omgeving van de accommodatie naar ons toekomen", stelt Van Gorkom.

Ook Eric van Leeuwen van kampeerboerderij De Mussenberg is bezorgd over de toekomst. De Gloz is het wél eens met Natuurmonumenten dat er na middernacht geen nachtelijke activiteiten plaats mogen vinden. "Droppings doen we", aldus Van Leeuwen. Volgens de Gloz kan overlast niet het probleem zijn. "Elke groep die naar de bossen gaat krijgt daarvoor een ontheffing. Wij zien erop toe dat alles deugdelijk verloopt. Mogelijke overlast komt dus van derden."

De Gloz wil snel duidelijkheid. "Het seizoen 2011 zit al aardig volgeboekt met vaste klanten. Die zijn gewend aan de oude regels. Als Natuurmonumenten bepaalde gebieden afsluit, lopen we het risico dat vaste klanten in de toekomst niet meer bij ons reserveren.", aldus Van Leeuwen, die benadrukt dat de relatie met Natuurmonumenten verder prima is.