‘Ongelovige’ zanger is niet welkom in kerk
KAATSHEUVEL – De Brabantse zanger Gerard van Maasakkers is nog altijd verbaasd. Pastoor Jan Groos van parochie Kaatsheuvel heeft een streep gezet door zijn optreden in de St. Janskerk in Kaatsheuvel. Groos vindt het een heel logisch besluit. „Iemand die zo nadrukkelijk afstand neemt van het rooms-katholieke geloof, moet niet in deze kerk optreden”, stelt hij. „Dat is niet gepast.”
Het optreden van Van Maasakkers was bedoeld om geld in te zamelen voor de broodnodige restauratie van de bijna honderd jaar oude St. Jan. De parochie Kaatsheuvel moet hiervoor zelf een kleine vijf ton zien op te hoesten. De Stichting Restauratie St. Jan dacht met het concert van ‘ publiekstrekker’ Van Maasakkers een flink bedrag binnen te halen. Maar pastoor Groos ‘blokkeerde’ het concert nadat hij eerder wel akkoord was gegaan. „Ik had al wel zo m’n twijfels of de kerk een geschikte plek is voor dit soort optredens”, aldus Groos. „Maar ik stemde toch in. Ik kende Van Maasakkers eerst ook niet.” Maar alles veranderde toen de pastoor een interview las in dagblad Trouw, waarin Van Maasakkers aangaf zich niet meer thuis te voelen bij de kerk. Hij schreef daarover ook het lied ‘Hedde Efkes Lieven Heer.’
„ De kerk is geen plek voor iemand die weinig heeft met het geloof, een verbleekte katholiek die alleen komt zingen uit nostalgische gevoelens”, vindt Groos. „Er was ook nog geen contract getekend met Van Maasakkers. Als dat wel zo was, dan had ik hem ook dringend verzocht van het optreden af te zien.”
Volgens Van Maasakkers is de opstelling van Groos precies wat hem vaak zo stoort aan het katholieke geloof. „Die harde, rechte lijn waaruit een soort van angst spreekt”, stelt hij. Groos ziet het anders.
„Dat is geen harde lijn, maar een gewone lijn.” Van Maasakkers benadrukt dat de tekst van het bewuste lied geschreven is vóórdat alle negatieve publiciteit losbarstte rond het katholieke geloof, bijvoorbeeld als het gaat om misbruik.
De zanger uit Budel zegt het vooral jammer te vinden dat het concert niet doorgaat voor al die mensen die wel graag zo’n optreden bezoeken. „Deze gelovigen worden buitenspel gezet. Dat is triest.”
Zelf had de zanger ook graag willen meehelpen aan het behoud van zo’n monumentale kerk als de St. Jan. „ Dat kan ook”, stelt Groos.
„Maar niet door een optreden in deze kerk.” Verhalen dat het ‘verbod’ te maken heeft met de homoseksualiteit van Van Maasakkers, kloppen volgens Groos niet. „Dat wist ik niet eens.”
Frans Klis van de Stichting Restauratie St. Jan zegt alle begrip te hebben voor het besluit van de pastoor. „Wij wisten vooraf ook niet dat Van Maasakkers zo negatief over het geloof dacht.”
Bron: BD
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home