Plan dorpshart nog te onbekend’
KAATSHEUVEL – De gemeente Loon op Zand moet meer communiceren met de inwoners over de plannen voor het ‘Bruisend Dorpshart’ in Kaatsheuvel. „ Mensen zien dat er gesloopt wordt maar weten verder van niets.” Deze boodschap kregen burgemeester en wethouders maandagavond mee tijdens een bijeenkomst voor raads- en commissieleden over de ontwikkelingen rond het Dorpshart.
Volgens wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) wordt de komende tijd volop aandacht besteed aan een goede voorlichting over het miljoenenproject. Maar de voorbereidingen hebben veel tijd gekost. Achter de schermen is hard gewerkt, zo bleek. De gemeente heeft een architectuurcommissie samengesteld bestaande uit Ron van Genderen van (BDSV, Rotterdam) en Bert Staal van (Staal/ Christensen architecten Eindhoven).
Na een studie van de architectuur in Kaatsheuvel hebben zij drie bijeenkomsten gehad met de ‘Inspiratiegroep’: een breed samengestelde groep inwoners die de kaders aan heeft gegeven voor de architecten. De meesten zien het liefst een Kaatsheuvelse centrum met een Brabants/dorpse architectuur, niet te stads en niet ‘Efteling-achtig’. Inmiddels ligt er een Beeldregieplan voor het Bruisend Dorpshart, waarmee de architecten aan de slag kunnen gaan.
Volgens de Inspiratiegroep mag Woonhoven, met zijn veertig grondgebonden woningen, geen vinexwijkje worden, maar een uitbreiding waar op een dorpse manier gewoond mag worden. Het plein en het nieuwe gemeentehuis moet een samenhangend geheel vormen. De Noordwand met onder meer horeca sluit aan bij de sfeer, die is ingezet bij de nieuwbouw op de hoek Hoofdstraat en Peperstraat. Alleen het multifunctioneel centrum Carré mag van de Architectuurcommissie en de Inspiratiegroep een ‘onafhankelijke signatuur’ hebben. Volgens Esther van der Donk ( Pro3) willen de mensen in de straat geen grootstedelijke architectuur, maar moet ook het Carré dorps blijven.
Naast de vele loftuitingen die wethouder Broeders kreeg, sprak partijgenoot Ad van Laarhoven ook zijn bezorgdheid uit over de financiering. „We moeten twee miljoen ( tien procent van de bouwkosten) aan subsidies binnen zien te halen. Samen met Waalwijk hebben we een man aangetrokken om daar voor te zorgen. Deze man kost ons 40.000 euro per jaar en er is nog niets gerealiseerd.” Wethouder Broeders zegde toe dat ook burgemeester Wim Luijendijk ingezet zal worden om de subsidies binnen te halen. „Loon op Zand klopt nooit aan bij de provincie en het Rijk. Een gemeente met de Efteling binnen haar grenzen heeft recht op een mooi centrum.”
Gert-Jan van den Dries ( CDA) had aanmerkingen op de planning: „We zijn als gemeente veel te snel naar vervangende huisvesting gegaan. Dit kost ons zes ton.” De bouw van het dorpshart vergt inderdaad nog veel tijd. Zo is de sloop van het gemeentehuis nu gestart, maar wordt de nieuwbouw pas in 2013 opgeleverd. Het wijkje Woonhoven zal als eerste klaar zijn, naar verwachting in zomer 2012.
De planning is als volgt:
Sloop van gemeentehuis en woningen/winkels aan de Nieuwe Markt. Eind dit jaar klaar.
Start bouw Woonhoven: juni 2011 Oplevering: zomer 2012
Start bouw gemeentehuis en woonwinkel Casade: oktober 2011. Oplevering: voorjaar 2013
Start bouw Carré: voorjaar 2012 Oplevering: september 2013
Start bouw Noordwand: voorjaar 2012. Oplevering voorjaar 2013
Start verbouwing brandweerkazerne: zomer 2013. Oplevering voorjaar 2014
Start Zuidwand: zomer 2013 Oplevering zomer 2014.
2 Comments:
Wat zei Broeders: er is veel achter de schermen gewerkt! Dat is juist het probleem.Maar dat is altijd de polletie van Broeders geweest. Veel praten en niets zeggen.Veel beloven en weinig waarmaken!
Dat er hard gewerkt is, is de conclusie van de schrijver.
Een reactie posten
<< Home