Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, december 11, 2010

Rechter wil geen sloop St. Jozefkerk

KAATSHEUVEL – De St. Jozefkerk in Kaatsheuvel mag toch niet ge­sloopt worden. De bestuursrechter in Breda wijst het gebouw aan als een beschermd rijksmonument. Die verrassende uitspraak wordt met gejuich begroet door de groep bezwaarmakers, die al jaren strijdt tegen de dreigende sloop van de kerk uit 1936.

„ Deze uitspraak doet recht aan de unieke status van de kerk”, aldus Lilian Grootswagers van de Stich­ting Erfgoed Kaatsheuvel ( STERK). „ Dit is een eerste stap naar herbestemming van het ge­bouw. We doen bij deze een op­roep aan de gemeenteraad, het col­lege en de eigenaar om te zorgen dat de kerk snel open gaat en een nieuwe betekenis krijgt.”

Buurtbewoner Jan Brokx is ook en­thousiast. Hij heeft de laatste nacht niet geslapen van de span­ning. „Dit is het mooiste nieuws van het jaar.”

Projectontwikkelaar Remmers heeft al een tijd plannen om het gebouw bij het Wilhelminaplein te slopen en daarna op de vrijgeko­men locatie woningen te bouwen. Het bedrijf bereikte daarover al in 2004 overeenstemming met de pa­rochie Kaatsheuvel, die het ‘dure gebouw’ wil afstoten. Ook de ge­meente Loon op Zand wilde een sloopvergunning afgeven. De weg naar sloop leek helemaal vrij toen voormalig minister Plasterk in 2007 besloot de kerk niet als be­schermd rijksmonument aan te wijzen. Volgens hem werden geen rijksmonumenten meer aangewe­zen die dateren van vóór 1940, be­halve als het om een bedreigd ‘top­monument’ gaat. En dat was hier niet het geval, aldus Plasterk.

STERK en het Cuypersgenoot­schap, dat zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed, zijn naar de rechter gestapt om het be­sluit van de minister aan te vech­ten, en met succes. De rechtbank won advies in bij de stichting Advisering Bestuursrecht­spraak. Die stelt dat het kerkcom­plex wel degelijk een ‘ topmonu­ment’ is. Ze wijst daarbij onder meer op de architectonische kwali­teiten van het complex en de bij­zondere ligging in de wijk d’Oude Omdraaier. Het besluit van de rechter is opmerkelijk. Om de par­tijen echt duidelijkheid te geven heeft die besloten de kerk zelf aan te wijzen als rijksmonument. Het complex is zo ook meteen be­schermd tegen sloop.

Bij parochie Kaatsheuvel vinden ze het nog te vroeg om te reageren op de uitspraak. „Het is zo vers”, aldus pastoor Jan Groos. „We gaan nu eerst kijken wat deze uitspraak voor gevolgen heeft.”

Bron: Brabants Dagblad door Michel Koster en Jan in ‘ t Groen