Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juni 16, 2011

Historie herleeft in Het Loonsche Land

Kaatsheuvel - In 2020 moet natuurgebied Het Loonsche Land er weer uitzien zoals rond 1850. De Efteling gaat het historische landschap in ere herstellen. Gisteren was de aftrap.

Het Loonsche Land heeft een rijke historie. Wie goed kijkt, ziet in het natuurgebied nog spo­ren uit het verleden. Alleen heb­ben de bossen de overhand gekre­gen. De komende jaren wil de Efte­ling het oude landschap van rond 1850 in ere herstellen: een afwisse­lend natuurgebied met bolle graan­akkers, bloemenranden, statige beukenlanen, heide en bossen met inheemse soorten.

Gisteren was de symbolische af­trap van de werkzaamheden in Het Loonsche Land, waar ooit de bewoners van het voormalige ge­hucht de Efteling leefden van de landbouw. „Het is een gebied waar de historie voor het opscheppen ligt”, vertelt Dré Castelein, mana­ger bestuurlijke zaken van de Efte­ling.

Het 60 hectare grote gebied ligt vlakbij vakantiepark Bosrijk van de Efteling. De komst van dit va­kantiepark had heel wat voeten in de aarde, omdat het hier om een gevoelig natuurgebied ging. Bos­rijk kwam er, maar de Efteling sprak met Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie af dat ze Het Loonsche Land in ere zou herstellen. „Ik ben diep onder de indruk van de plannen”, stelt Fed­de Koster van Natuurmonumen­ten. „Het is hét voorbeeld van hoe partijen met elkaar samen kunnen werken.” Het gebied moet de ver­bindende schakel worden tussen de Loonse en Drunense Duinen en Landgoed Huis ter Heide, zodat één groot natuurgebied ontstaat met wandel- en fietspaden. Eén van de grote blikvangers in Het Loonsche Land is de grote rode beuk van 120 jaar oud, de ‘ kathe­draal’ van het gebied. In het ge­bied komt ook een schaapskudde te lopen, met een ‘historische’ schaapsherder, zo is het plan.

Het duurt overigens nog wel even voordat het oude landschap hele­maal in ere is hersteld. Sommige bomen moeten om. Verder wor­den onder meer granen en bloe­men gezaaid, eiken afgezet, bo­men en struiken aangeplant en houtwallen gerestaureerd. Vooral de bomen en heide hebben tijd no­dig om tot volle wasdom te ko­men. „In 2020 moet het gebied weer in volle glorie hersteld zijn”, verwacht Castelein. „Het Loon­sche Land sluit dan prachtig aan bij de Efteling, een gebied met een bijzonder verhaal.”


Bron: Brabants Dagblad Auteur: Michel Koster

1 Comments:

Blogger roofvogel said...

Wat acties van Natuur en Milieu verenigingen allemaal niet te weeg kunnen brengen !
A) Met de wijzigingen van de wereld van de Efteling ging het golf terrein naar het westen i.p.v. het zuiden ! Resultaat: Weinig of geen mais(=stront)akkers meer maar een nieuw recreatief natuurelement !
B) Indirect had dit tot gevolg dat een van de voormalige landeigenaren goed bij kas kwam te zitten en daardoor geld had voor aankoop en restauratie van de Molen "De Cauwenberg" !
C) Diezelfde mooie molen herbergt nu een 1 ster Michelin restaurant!
D) Door vasthoudendheid van Natuur en milieu organisaties( 2x in het gelijk gesteld door de Raad van State) word er nu een natuurlijke verbinding gemaakt met Loonse en Drunense Duinen en Landgoed Huis ter Heide !
E) een Ecoduct over de N261 zal dit geheel compleet maken waardoor in 40 jaar echt iets bereikt is op natuur herstel en verbetering !
Blij dat ik aan het fundament van dit alles heb kunnen staan ! Acties in de jaren '70 en '80 van de vorige Eeuw gaan nu tot bloei komen ! Alle inspanningen van die pioniers ( die eens een keer nee durfden te zeggen) worden nu beloond !
Zodoende kan ik straks als "Roofvogel"boven een schoon stukske natuur vliegen !

16 juni, 2011  

Een reactie posten

<< Home