Uitstel twee maanden koopzondagen
KAATSHEUVEL – De kleine zelfstandige winkeliers en de supermarkten in Kaatsheuvel hebben tot 1 maart de tijd om op één lijn te komen over de uitbreiding van het aantal koopzondagen. Een meerderheid van de Loonse gemeenteraad besloot gisteravond tot een forse verruiming van de zondagopenstelling. Maar de nieuwe regeling gaat niet al 1 januari in, maar pas per 1 maart. De hoop is dat over twee maanden de ondernemers het in grote lijnen wel eens zijn over de koopzondagen. „Ik verwacht dat ze er samen uitkomen”, stelde wethouder Henk van Komen (Gemeentebelangen). „Die wil is er.”
Toch toonde de groep kleine zelfstandige winkeliers zich gisteravond zeer teleurgesteld over het besluit van de raad. „Als het overleg tot niets leidt, kunnen de supermarkten na 1 maart gewoon elke zondag open, zoals zij graag willen”, aldus de bezorgde ondernemers. „Dat is geen eerlijke onderhandelingspositie.” De kleine winkeliers vrezen veel omzet te verliezen als de supermarkten zeven dagen per week open zijn.
Burgemeester en wethouders zijn voor een algehele zondagopenstelling in de gemeente. Daarbij is gekozen voor het Bredase Model. Per branche of gebied maken de ondernemers zelf afspraken over het aantal koopzondagen. De vijf supermarkten in Kaatsheuvel waren er snel uit. Ze willen graag elke zondag open kunnen. Dit leidt tot fel verzet van de kleine winkeliers. Zij riepen op om het besluit uit te stellen, zodat gewerkt kan worden aan een plan, waarin álle ondernemers zich kunnen vinden.
De meeste raadsfracties zijn voor een ruimere zondagopenstelling. Maar de politiek wilde toch ook rekening houden met alle ophef dierond de plannen is ontstaan. „Er is gebleken dat een aantal winkeliers onvoldoende op de hoogte was van de consequenties van de nieuwe winkeltijdenverordening”, aldus Ad van Laarhoven (Gemeentebelangen). Zijn partij kwam daarom met het amendement om nu wel met een algehele zondagopenstelling in te stemmen, maar deze pas 1 maart in te voeren. „Het is nu aan de ondernemers om in deze twee maanden tijd meer tot elkaar te komen. Die kansen zien we.” Lijst Loon op Zand en VVD steunden dit voorstel.
Coalitiepartij Pro3 en oppositiepartij CDA stemden tegen. Zij wilden niet nu al besluiten over de koopzondagen, maar pas ná verder overleg tussen de ondernemers. „Iedereen begint dan in dezelfde positie aan de gesprekken en niemand staat op achterstand”, aldus Peter Flohr. Maar een meerderheid van de raad wilde niet wachten.
door Michel Koster KAATSHEUVEL – De verenigingen in de gemeente Loon op Zand moeten niet te lang in onzekerheid verkeren over hun toekomst. De gemeente willen in januari verder met partijen in gesprek over de dreigende bezuinigingen op sport en welzijn. Veel verenigingen en instellingen maken zich nog zorgen over de bezuinigingsplannen van de gemeente.
Volgens wethouder Henk van Komen (Gemeentebelangen) wordt gekozen voor een zorgvuldige procedure. „Maar we moeten wel rap aan de slag.” Rond de zomer moet in grote lijnen duidelijk zijn welke kant het met de subsidies op gaat.
Volgend jaar verandert er voor de meeste verenigingen en instellingen nog niets. Maar vanaf 2014 worden veel subsidies in enkele jarenhelemaal afgebouwd. Dit plan leidde eerder tot een golf van protest en acties van bezorgde en boze verenigingen. In 2013 wordt gekeken in hoeverre de bezuinigingen haalbaar zijn en wat precies de knelpunten zijn.Een bijkomend probleem is dat bij veel verenigingen de sponsorinkomsten teruglopen. Bedrijven blijken in deze economisch moeilijketijd vaak wat minder gul.
„Maar dit probleem zal bij de ene vereniging weer wat groter zijn dan bij de ander. Daar kijken we ook naar,” aldus Van Komen.
Volgens de wethouder is goede communicatie belangrijk om begrip te kweken voor de bezuinigingen. Toch houdt de gemeente wel rekening met juridische procedures. Enkele verenigingen hebben al aangegeven zeker bezwaar in te stellen tegen de bezuinigingen
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home