Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, juni 29, 2007

De Duinen als schilder-inspiratie



KAATSHEUVEL - "Het is net als met die spreekwoordelijke geraniums: al maak je daar begonia's van, je moet er weleens tussenuit", verzucht Piet Zwanenberg. Sinds hij 17 jaar geleden zijn assurantiebedrijf verkocht, organiseert hij samen met schildervriend Wim Koene elke zomer een aantal schilderweken voor geïnteresseerden van diverse schilderclubs in Brabant. Deze week staat hij met 33 deelnemers in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen.

"We schilderen dan van zondag tot en met vrijdag, maar houden op woensdag wel een rustdag. We hebben er veel gepensioneerden bij zitten en die vinden dat wel prettig", aldus Piet Zwanenberg. Er lopen als altijd twee docenten mee om her en der de amateurschilders te ondersteunen. Maar 'iedereen is vrij in zijn of haar keuze voor techniek, formaat en tijdsduur', zegt Piet Zwanenberg die vandaag met de groep bij paardenpension De Smulhoeve in Kaatsheuvel staat. In een opvallend zonnige omgeving met vandaag voor de verandering eens een prachtige indrukwekkende lucht met stapelwolken waar menig oude meester z'n vingers bij af zou likken. Docente Margriet van Delft vindt dat de schilderijen van hoog niveau zijn. "Bijna allemaal schilderen ze al jaren, maar ze durven ook heel veel, zoals groot werken of dingen veranderen. Als je niet durft, dan kom je nergens", zegt de docente. "We zien ook dat de deelnemers veel samen overleggen. Je kunt tenslotte heel veel van elkaar leren."Deelneemster Lilian van der Pols gaat al vijtien jaar met de groep mee. Zij werkt met pastelkrijt aan een schuurtje met een bemost rieten dak.Even verder zijn vier vrouwen aan het werk rond een paar balen hooi. Allemaal gebruiken ze een andere invalshoek, maar ze werken opvallend modern."Ik kom zelf uit Loon op Zand, maar de Loonse en Drunense Duinen blijven mij altijd boeien. Met elke lichtval is het hier weer anders", zegt Willemien Theunen, die op een stoeltje onder de bomen aan het werk is. "Ik hou enorm van Brabant en het is zo leuk dat wij met de groep de plekjes opzoeken die honderd jaar geleden er ook zo eruit zagen."

Labels: