Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, juni 14, 2007

Ingezonden: De Efteling moet niet zeuren

Vorige week stond in deze krant dat De Efteling de Loonse kas niet wil spekken. Woordvoerder Henk Groenen stelde dat de gemeente onterecht en met verkeerde onderbouwing De Efteling dubbel wil laten betalen. Hierdoor zit hij met het gevoel dat er onrechtvaardig wordt gehandeld.
Deze ongenuanceerde uitspraak vraagt om reactie. Laten we voordat we conclusies trekken eerst de feiten eens op een rijtje zetten:
Toen in 1950 het bestuur van De Efteling nog werd gevormd door mensen uit de Kaatsheuvelse gemeenschap, verkocht de gemeente Loon op Zand voor een symbolisch bedrag vele hectares heidegrond aan De Efteling. Tegelijk stond het gemeentebestuur garant voor het, toen, gigantische bedrag van één miljoen gulden. Nodig om de plannen voor het attractiepark te kunnen verwezenlijken. Nog vele jaren daarna zijn door gemeentewerken gratis hand- en spandiensten verricht. Dat alles vond de gemeenteraad destijds verantwoord. Immers in de stichtingstatuten van De Efteling stond als doel:
de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van de gemeente Loon op Zand;
de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente Loon op Zand, een en ander in de katholieke geest.
Het liep echter enigszins anders dan verwacht. Toen het sprookjesbos gerealiseerd ging worden op de plek waar decennia lang de scouting hun “rimboe met blokhut” had, waren zij de eerste die aan een lange zwerftocht mochten beginnen omdat zij uit De Efteling werden geknikkerd. In 1977 gingen voetbalvereniging DESK, hockeyclub DES, de handbal en de tennisvereniging die zelfde weg. Er moest in Kaatsheuvel opnieuw een geheel ander sportcomplex worden aangelegd, wat de vermogenspositie van de gemeente toen danig heeft aangetast. Intussen werd ook het zwembad, dat met gemeenschapsgeld is gebouwd, door De Efteling ingepikt. Vijftig jaar lang is de gemeente opgezadeld met infrastructurele werken rond De Efteling, want de stroom van bezoekers bleef alsmaar groeien. En je wilt niet weten wat het de gemeente nu reeds heeft gekost aan mankracht en proceskosten om in het bosgebied ten zuiden van De Efteling 2600 comfortabele overnachtingsplaatsen te bouwen.
Mijnheer Groenen, de vraag is dan ook: “Wie heeft er geprofiteerd en wie heeft dubbel betaald?” Daarnaast heeft De Hoge Raad inzake vermakelijkhedenretributie bepaald, dat een gemeente, alleen al door het feit dat zij een attractie binnen haar grenzen heeft, van deze belastingfaciliteit gebruik mag maken. Daarbij hoeft niet te worden aangegeven welke kosten rusten op de attractie en welke voor rekening van de eigen inwoners zijn.
Conclusie als er niet onderbouwd hoeft te worden kan er ook geen sprake zijn van een verkeerde onderbouwing. Los van dit alles is het onbegrijpelijk dat De Efteling niet ruimhartig meewerkt aan een voor de gemeente gunstige retributieregeling die het attractiepark zelf geen geld kost. Deze worden immers betaald door de bezoekers als opcenten bij het entreekaartje. Niet alleen de inwoners, maar ook een verantwoord ondernemende Efteling heeft belang bij een financieel gezond en goed functionerende gemeente Loon op Zand.

Cees van de Ven
Fractievoorzitter GroenLinks. Loon op Zand

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

geweldig

15 juni, 2007  

Een reactie posten

<< Home