Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, februari 21, 2008

Gemeente wil WMO in eigen hand houden

De gemeente Loon op Zand wil voor een groot deel zelf het werk gaan doen dat moet uitwijzen of iemand in aanmerking komt voor een WMO- voorziening.


Dan gaat het bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp of een rolstoel. Nu gebeurt dat nog door het CIZ, het Centrum Indicatiestelling Zorg in Tilburg, dat ook de indiceringen voor de AWBZ verzorgt. Het koppelen van de AWBZ- en de WMO-indicaties is volgens wethouder Wil Ligtenberg (Lijst Loon op Zand) niet gelukt. "Er is sprake van grote werkdruk, achterstanden en minder goede adviezen", concludeert Ligtenberg. Hij stelt dat het voor de klanten duidelijker wordt als de gemeente aanvraag, indicering en toewijzing in één hand houdt.

"Je voorkomt dat mensen twee keer hun verhaal moeten vertellen. Bovendien denken we dat het kostenbesparend is." Hij veronderstelt dat het wel nodig zal zijn om eigen personeel te scholen of nieuwe mensen aan te trekken.

Daarom komt er volgens Ligtenberg eerst een onderzoek naar wat de gemeente al doet, wat ze meer kan doen en wat ze beter niet kan doen. "Complexe zaken die maar weinig voorkomen, moeten we niet willen doen. Die kunnen we beter overlaten aan het CIZ of aan een andere organisatie ."

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Dit gaat weer allemaal heel lang duur. De WMO is er ook pas meer dan een jaar. Dus hebben we nog wel een paar jaar nodig om het allemaal goed te laten werken. Typisch ambtenaren. Indiceren lijkt me een vak. In onze gemeente denken ze dat over te kunnen laten aan een stelletje laagbetaalde ambtenaren. Dit gaat de belastingbetaler weer eens veel geld kosten. Gewoon een PGB o.b.v. indecering door een organisatie met kennis van zaken. Ik spreek uit ervaring. Het heeft jarenlang goed gewerkt. Maar het moet zonodig weer eens anders. En dan blijkt dat de gemeente gewoon te klein is. Knullig.

22 februari, 2008  

Een reactie posten

<< Home