Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, mei 29, 2008

Oplossing gezocht voor grote burenruzie

Kaatsheuvel - Bij zeven grote burenruzies in de gemeente Loon op Zand zijn buurtbemiddelaars ingezet.

De vrijwilligers proberen een eind te maken aan de onderlinge spanningen. Het is geen eenvoudige opdracht, aldus Hans Luijben van welzijnsorganisatie Mozaïek in Waalwijk. Hij coördineert het project 'buurtbemiddeling'. "Sommige burenruzies zijn al jaren aan de gang. Dat maakt veel emoties los. Positief is dat de meeste partijen bereid zijn om de bemiddelaars te ontvangen."

Het project buurtbemiddeling loopt al enkele jaren in de gemeente Waalwijk. Maar voor Loon op Zand is het project nieuw. Daar gaan nu ook vrijwilligers bemiddelen bij burenruzies, die bijvoorbeeld gaan over geluids-, honden- of parkeeroverlast. Er is in de gemeente Loon op Zand gestart met zeven 'zaken': drie in Kaatsheuvel, drie in Loon op Zand en één in De Moer. "Het gaat hier om ingewikkelde burenruzies, die zich al jaren voortslepen. Daar zetten de bemiddelaars nu hun tanden in. Een lastige klus, maar niet geschoten is altijd mis", aldus Luijben.

Als mensen buiten zitten, laaien conflicten vaker hoog op. Daarom is de verwachting dat de bemiddelaars het de komende tijd drukker krijgen, nu de zomer in aantocht is. Voorlopig gaat Mozaïek voor de gemeente Loon op Zand uit van zo'n twintig bemiddelingen in het eerste jaar. Vaak zijn het woningcorporaties, politie en soms ook particulieren, die de zaken aandragen. De groep bemiddelaars voor Waalwijk en Loon op Zand telt nu twaalf vrijwilligers. Luijben hoopt dat meer mensen zich als bemiddelaar aan willen melden.