Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, augustus 27, 2008

'Alle bonte tafelkleedjes wel gezien'

KAATSHEUVEL - Het is een drukte van jewelste in het notariskantoor aan 't Brugske in Kaatsheuvel.

De begroeting met ex-notaris Harro Lijzen is ontspannend. Hij heeft er alle reden toe. De notaris is onlangs gestopt met werken.

"Ik heb tropenjaren achter de rug en het wordt tijd dat ik het stokje doorgeef aan de jongere garde", vertelt de 56-jarige Kaatsheuvelnaar, die op 15 april 1979 als kandidaat in Kaatsheuvel kwam werken. Tot zijn benoeming in 1996 was hij de enige kandidaat op het kantoor. "In die tijd ging het nog zo dat de beroepsorganisatie aangaf dat het tijd werd voor een derde notaris. Daar hadden we zelf niets over te zeggen".

Ondanks de grote werkdruk van die tijd praat Lijzen met weemoed over de periode dat hij de enige kandidaat was. Volgens de scheidend notaris heeft vooral de periode toen de melkquota uitgegeven werden, erin gehakt. Die tijd was volgens hem zwaar: overdag op kantoor werken, en 's avonds op huisbezoek om met de familie de zaak goed op papier te krijgen.

Lijzen: "Voordat ik de mensen ging bezoeken, wist ik precies hoe de verhoudingen in de familie lagen. Dat moet, want dan pas kun je onpartijdig twee belangen dienen. Ik heb alle bonte tafelkleedjes in De Moer wel gezien", zegt hij terugkijkend op die periode.

De opvolger van Lijzen, de dertigjarige Ivar Franken uit Kaatsheuvel, komt dan net binnengestapt. "Hij is eigen kweek", zegt Lijzen trots. Franken ziet als tendens dat de 'kroonjuwelen van het vak' zoals onafhankelijkheid, geheimhouding en onpartijdigheid steeds verder onder druk komen te staan door marktwerking én overheids ingrepen in de privacy. Ook ziet hij steeds meer prijsvechters op de markt komen. Volgens Franken wordt het publiek bij prijsvechters gelokt met goedkope tarieven, maar volgt bij extra werkzaamheden vaak direct een hogere rekening. "In onze tijd was het eerste halfuur gratis. Dat hoorde bij het vak. Maar die tijd is voorbij. Daarom ga ik met mijn vrouw lekker genieten van de vrije tijd", aldus Lijzen. Op 31 oktober neemt de ex-notaris afscheid en wordt Franken officieel voorgesteld

1 Comments:

Blogger Sjoerd said...

Dat Franken betere prestaties mag leveren dan Lijzen, ben benieuwd

29 augustus, 2008  

Een reactie posten

<< Home