Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, februari 03, 2009

Zoeken naar oude vaart

KAATSHEUVEL - Loon op Zand laat in de omgeving van het Marktplein in Kaatsheuvel archeologisch onderzoek verrichten naar de Trekvaart, die daar vroeger heeft gelopen.

De graafwerkzaamheden hebben alles te maken met de plannen voor het nieuwe (Bruisend) Dorpshart. Mogelijk wordt bij de aanleg van het nieuwe Marktplein de loop van de historische Trekvaart aangegeven door afwijkende bestrating.

Het archeologisch onderzoek zal niet onopgemerkt blijven. Er worden vijf grote proefsleuven gegraven. Het werk start maandag en neemt ongeveer een week in beslag. De onderzoekers willen vooral vaststellen hoe vroeger de Trekvaart precies liep. In de gemeente Loon op Zand ging vroeger veel (turf)transport over het water. Mochten bij het onderzoek inderdaad funderingen of oeverbeschoeiingen worden aangetroffen, dan volgt overleg met de stadsarcheoloog. De vondst wordt dan exact in beeld gebracht. Mogelijk verdwijnt die daarna weer onder het zand. Eventuele voorwerpen die uit de grond komen, blijven bewaard. De onderzoekers verwachten overigens ook bij het gebied van de voormalige gemeentewerf gebruiksvoorwerpen te vinden van oude kampplaatsen.

Het archeologisch onderzoek is nodig om het plan voor het nieuwe dorpshart te mogen uitvoeren. Als alles meezit, gaat daarvoor begin 2010 de eerste schop de grond in. "Als een heel bijzondere archeologische vondst wordt gedaan, zou dat het project kunnen vertragen", aldus de gemeentewoordvoerster. "Dat is vooral het geval als die ontdekking wordt gedaan op de plek waar de parkeergarage moet komen. Dan volgt verder overleg tussen college en stadsarcheoloog."

Bron: Brabants Dagblad