Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, maart 27, 2009

Bouwen voor starters in Loon op Zand

LOON OP ZAND De Van Salm-Salmstraat in Loon op Zand is in beeld voor een woningbouwproject voor starters. Het plan behelst de bouw van zo’n dertien ‘goedkope’ huizen op de plek waar Casade zeventien oudere woningen gaat slopen. Dit maakte Frans Desloover van Casade woensdagavond bekend tijdens een informatie-avond in de Venloene in Loon op Zand.

Het bouwplan in de Van Salm-Salmstraat gaat uit van het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Woningzoekenden krijgen de kans om in eigen beheer ‘betaalbare huizen’ te laten bouwen. De potentiële kopers vormen hiervoor samen een vereniging. De leden gaan zelf hun woningen ontwerpen en ontwikkelen met de hulp van deskundige adviseurs. De kosten van de woning worden flink gedrukt, omdat bijvoorbeeld de ‘dure’ projectontwikkelaar er niet aan te pas komt.

Om de kopersvereniging, die zelf de architect,de hypotheekverstrekker en de aannemerskeuze bepaalt,te begeleiden heeft Casade het bureau BIEB uit Eindhoven in de hand genomen. „De mensen krijgen uiteindelijk precies de woning die ze willen”, aldus Stephan Maussen van Bieb. Volgens hem kunnen de nieuwe starterswoningen twee jaar na de sloop van de zeventien bestaande woningen worden opgeleverd.
Desloover kreeg de vraag hoe het mogelijk is dat veel mensen van buiten Loon op Zand een woning in Molenwijck-Zuid toegewezen hebben gekregen terwijl mensen uit Loon op Zand telkens buiten de boot vallen. „Ik verzeker u dat 98 procent van de bewoners uit Loon op Zand komt”, aldus Desloover.

Van de aanwezigen uit Kaatsheuvel was er ook kritiek op het gemeentebestuur, die in Kaatsheuvel te weinig grond zou aanbiedenom woningen te bouwen voor starters. Dit verwijt schoot bij wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) in het verkeerde keelgat. „Wat in het verleden gebeurd is kunt u deze wethouder niet aanrekenen. Maar dit college laat in het plan van de Rosagaerde en de Sweensstraat starterswoningen bouwen. Er breken gouden tijden aan voor starters. Dat verzeker ik u”, aldusBroeders.
Belangstellenden voor het CPO-project kunnen zich aanmelden via info@biebadvies.nl