Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, maart 24, 2009

Stoommachines, groot in het klein



Op Zondag 29 maart organiseert N.V.M. Stoomgroep Zuid in het ontmoetingscentrum
De Wetering te Loon op Zand voor de 29e keer de Internationale Voorjaarsstoomdag.


Ruim 150 modelbouwers uit binnen- en buitenland showen die dag hun prachtige werkstukken, uiteenlopend van stationaire stoommachines, heteluchtmachines, locomotieven, brandstofmotoren tot stoomwalsen en aanverwante machinerieën, en zijn gaarne bereid hun kennis en ervaring met u te delen.

Houdt u van modelbouw dan mag u dit evenement niet missen, ook al is het wellicht niet meteen de soort modelbouw waar u zich mee bezig houdt. De hier gepresenteerde hobby is bijzonder veelzijdig omdat er talloze technieken aan te pas komen om de modellen de juiste vorm te geven. Frezen, boren, draaien, solderen, kotteren, plaatbewerking, spuitwerk, lassen en voor sommige modellen ook nog houtbewerking of elektronica. Alle deze vaardigheden komen in deze hobby samen om tot perfecte modellen te komen. Want perfectie, dat is waar het om draait. U krijgt een kijkje in de nu vaak geromantiseerde periode van het stoomtijdperk. Een tijd waarin technische hoogstandjes en vormgeving met allure hand in hand gingen.
Maar dat is nog niet alles want de geshowde modellen zijn vrijwel allemaal echt werkend. Vaak nog lekker ouderwets op kolen gestookt, wordt het ketelwater omgezet in stoom die vervolgens zorgvuldig gedoseerd de machine in beweging zet. Diverse deelnemers zullen ook dit jaar weer hun werkstukken activeren en u verstelt doen staan van de kracht van stoom. Dit begint al voor de ingang van De Wetering waar de kleintjes mogen meerijden achter een modellocomotief.

De Voorjaarsstoomdag is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur
Entreeprijs voor volwassenen € 5,00, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.
Gratis parkeren. Voor meer informatie over de Stoomgroep Zuid kunt u terecht op www.stoomgroepzuid.nl