Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, september 09, 2009

Doodsklokken luiden voor Sint Janskerk; geld is nodig

Kaatsheuvel – Aanstaande zaterdag, op de Open Monumentendag, zullen om 12 uur de doodsklokken luiden voor de Kaatsheuvelse Sint Janskerk. Tegelijkertijd zal de kerk dichtgespijkerd worden met materialen waarop allerlei teksten te lezen zijn.

Doel van de actie is de bevolking van Kaatsheuvel te betrekken bij de renovatie van de kerk waar veel geld voor nodig is. Dit zegt Theo Schepens, pastortaal werker van Parochie Kaatsheuvel. Eind vorig jaar werd het kerkbestuur verrast met een bijdrage van de provincie van 1.6 miljoen.

De gemeente is gevraagd een bedrag van 357.000 euro voor haar rekening te nemen. De rest van de kosten, zo’n vijf ton moet de parochie zelf op tafel zien te krijgen door ondermeer sponsors, giften en subsidies.

“Tijd om de lokale bevolking bij deze klus gaan betrekken. Want de kerk is er niet alleen voor de gelovigen, maar een monument die een prominente plaats inneemt in het kernwinkelgebied van Kaatsheuvel. Vandaar deze ludieke actie”, stelt Schepens. Voor deze taak is dorpsomroeper ingeschakeld.

In de kerk, die bereikbaar is via een zijingang, is een diapresentatie te zien over de vijftig ‘gebreken’ van de buitenkant van de kerk en draait er een foto-expositie van Eduard Steenbergen over het verleden van de kerk. Om niet al te zeer de nadruk te leggen op de St. Janskerk heeft het kerkbestuur een fietsroute uitgezet van 25 km. die leidt langs de kerken en kapellen in de gemeente. De deelnemers worden getest op hun kennis van Het Rijke Roomse Leven.

Tijdens de (gratis) tocht waar bij elke kerk in de gemeente gestart kan worden, is er voor de deelnemers ook een glaasje fris. Voor de fervente puzzelaar een hele klus, want de gemeente Loon op Zand kent 25 straatnamen die aan het Katholieke geloof gerelateerd zijn.

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

357 duizend euro voor een kerk
en de burger betaald zeker

09 september, 2009  
Blogger roofvogel said...

Natuurlijk betaald de burger! Deze kerk staat immers op de gemeentelijke, provinciale en landelijke monumentenlijst (voorzover mijn informatie reikt ??) Daar zijn democratische besluiten over gevallen en dan moeten dergelijke gebouwen net als een historische kroeg, bordeel of gemeentehuis in stand worden gehouden !
P.S Ook atheisten vinden deze kerk een mooi bouwwerk ! !

09 september, 2009  
Anonymous Anoniem said...

De subsidie van gemeente en provincie komt pas als de kerk ook haar deel voor hara rekening neemt. En terecht. Laat maar eens zien dat je bestaansrecht hebt. Of het geld nou van gelovigen komt, of mensen die het gewoon een munument vinden maakt niet uit. 20 euro per inwoner van kaatsheuvel is er nodig. Succes.

10 september, 2009  
Anonymous Anoniem said...

Moet je de mensen horen janken als de kerk, als die niet gerestaureerd kan worden, gesloopt moet worden uit veiligheidsoverwegingen.
De gemeente heeft volgens mij zelf gezorgd dat het een rijksmonument wordt en daar staat dan ook een verplichting tegenover.

10 september, 2009  
Anonymous Anoniem said...

De gemeente is bereid haar verplichting na te komen. Nu het kerkbestuur nog.

15 september, 2009  

Een reactie posten

<< Home