Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 30, 2009

Links in Loon voert de spanning op

Analyse Door Michel Koster, Brabants Dagblad

Loon op Zand krijgt waarschijnlijk een nieuwe linkse lokale partij. Die nieuwkomer wil een politieke grootmacht worden. Zo niet, dan is de missie mislukt. Kan een nieuwe lokale progressieve partij voor een politieke aardverschuiving in de gemeente Loon op Zand zorgen? De leden van PvdA en GroenLinks moeten die vraag snel zien te beantwoorden.

Maandag stemmen ze definitief over de oprichting van zo’n nieuwe linkse partij in Loon op Zand, waarin PvdA en GroenLinks opgaan. Het is een besluit met ingrijpende gevolgen. Als de leden vóór stemmen, verdwijnen PvdA en GroenLinks na de verkiezingen in maart definitief uit de Loonse gemeenteraad.

De politiek in Loon op Zand telt in dat geval opeens meer lokale dan landelijke partijen: drie (Gemeentebelangen, Lijst Loon op Zand en de nieuwe progressieve partij) tegenover twee (CDA en VVD). Volgens de voorstanders van de nieuwe partij is het de énige manier om de hegemonie van Gemeentebelangen en CDA te doorbreken. De politiek in Loon op Zand is inderdaad weinig spannend. Gemeentebelangen is al vele jaren onbetwist de grootste partij in Loon op Zand. Vooral dankzij de hondstrouwe aanhang in Kaatsheuvel zit de partij met zeven zetels in de raad. En ze heeft in het CDA ( ook goed voor vier zetels) ook nog eens een zeer trouwe bondgenoot. PvdA (vier zetels) en Groenlinks (één zetel) voelen zich eenzame strijders. Het kleine Lijst
Loon op Zand maakt ook al deel uit van de coalitie en oppositiepartij VVD schurkt in aanloop naar de verkiezingen steeds dichter tegen de coalitie aan. Alleen een linkse krachtenbundeling kan de politieke verhoudingen in Loon op Zand eens flink opschudden, stellen de voorstanders van de nieuwe partij.

Voorbeeld is Oisterwijk, waar zo’n zelfde linkse lokale partij (Progressief Oisterwijk) bij de laatste verkiezingen uit het niets zeven zetels haalde en dus in één klap de grootste werd. De nieuwe partij móet ook echt een politieke grootmacht worden in Loon op Zand, anders is de missie mislukt. Want als deze gok verkeerd uitpakt, zitten Gemeentebelangen en CDA steviger in het zadel dan ooit. De verkiezingsstrijd zal in ieder geval niet saai worden.

De nieuwe partij zal haar pijlen vooral richten op de plannen voor het nieuwe Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel, zo is de verwachting. Dat mega- project is veel te duur en te massaal geworden, vinden PvdA en Groenlinks. De fracties staan met dat standpunt lijnrecht tegenover alle andere partijen in de gemeenteraad. Het ambitieuze centrumplan in Kaatsheuvel is ieder geval een onderwerp dat volop leeft in de gemeente Loon op Zand en waarover voor- en tegenstanders nu al over elkaar heen buitelen. De kritische stemmer heeft daarom straks ook echt iets te kiezen. Maandag belooft dus een historische dag te worden. De kans is groot dat de nieuwe progressieve partij er komt, ondanks de verdeeldheid bij met name de PvdA. Maar pas bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart zal duidelijk worden of dat de juiste keuze is geweest. Of de nieuwe partij een sof of succes wordt, één doelstelling hebben de initiatiefnemers al wel bereikt. Eindelijk is het weer even spannend in de Loonse politiek.