Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, oktober 30, 2009

Wilma Brekelmans maakt regisseursdebuut

De Kaatsheuvelse Wilma Brekelmans (44), maakt dit weekend haar regisseursdebuut met het stuk “De Woekeraarster” van A. Bromet. Het stuk wordt drie keer opgevoerd door Het Kaatsheuvels Volkstoneel in De Gildenbond in Kaatsheuvel.

Brekelmans is geen onbekende in Kaatsheuvel. Ze doet mee met het Tonpraoten, de Kaatsheuvelse Revue, ze presenteert, en is vaste invalsters Ties Niks, Toneel zit dus in haar bloed. Ze volgde een Basisopleiding voor regie bij het Centrum Voor Amateurkunst in Tilburg van anderhalf jaar. “De club heeft mij de mogelijkheid gegeven om de cursus te volgen”. De kersverse regisseuse zegt heel goed gekeken te hebben naar haar voorgangers, Piet Sins en Kees van Wanrooy. “Maar iedere regisseur doet het toch geheel op zijn eigen manier”.

Volgens Jan van Laarhoven zit het regisseren bij Brekelmans in haar genen. “Van Warooy was een beroepskracht en dit is eigen kweek. In de belichting hebben we ook al mensen uit eigen kweek. Daar gaan we voor”. Brekelmans heeft van school een advies gekregen om door te studeren. Dat kost haar 4 jaar en ik weet niet of ik me wel wil laten leiden door boeken. “Nu wordt ik door de groep in en mijn eigen inventiviteit gevormd”. Volgens van Laarhoven is de omschakeling van de laatste regisseur naar Brekelmans heel positief verlopen. “Ze pakt de zaken tactisch goed aan: Je kunt wel met de vuist op tafel slaan maar ze weet de spelvreugde vast te houden. Vreemde ogen dwingen gaat dus hier niet op, want ze is een van ons”.

Vanaf half april zijn de repetities prima verlopen aldus Jan van Laarhoven. Ook Brekelmans zelf, die vanaf 2002 lid is van KVT en mooie rollen heeft gespeeld is zelf ook dik tevreden: “Als je zelf op de planken staat weet je hoe het is om in de huid van een ander te kruipen. Die ervaring gebruik ik nu in zijn rol als regisseer”. Volgens haar verdient de manier waarop de groep haar als regisseur geaccepteerd heeft absoluut en groot compliment

De Woekeraarster wordt 30, 31 oktober om 19.30 uur en op 1 november om 14.00 uur gespeeld in de Gildenbond, Mgr. Volkerstraat 3 in Kaatsheuvel. Kaarten a euro 5,50 te verkrijgen bij Primera van Wezenbeek, de Gildenbond, en bij Jan van Laarhoven 0416-272585.