Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

dinsdag, december 22, 2009

Rechter gelast nader onderzoek behoud St. Jozefkerk



De rechtbank van Breda heeft besloten dat er een nader onderzoek plaats moets vinden rondom de St. Jozefkerk in Kaatsheuvel. Dat de St. Jozefkerk een monument is, daar zijn alle partijen (het ministerie van OCenW, Raad van Cultuur, het Cuypersgenootschap en Stichting STERK) het over eens. Echter, om als rijksmonument aangewezen te kunnen worden moet het gebouw ingevolge de toepasselijke beleidsregels een TOPmonument zijn. Of daarvan sprake is, is een vraag die STERK en de minister verdeeld blijft houden. Daarom heeft de rechter besloten dat een onafhankelijke deskundige, de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak, moet onderzoeken of de kerk is aan te merken als een topmonument zoals bedoeld in de tijdelijke beleidsregels. Daarna zal de rechter, met inachtneming van het deskundigenrapport, verder afwegen of de St. Jozefkerk een monumentenstatus behoort te verkrijgen.
‘Duidelijk is dat de monumentenstatus van het gebouw niet ter discussie staat, wel de mogelijkheid om de kerk op basis van het beleid aan te wijzen! We beschouwen deze tussenuitspraak als de volgende stap in de goede richting’, zegt Lilian Grootswagers, namens Stichting STERK. ‘De rechter vindt dat minister Plasterk onvoldoende heeft aangegeven waarom de St. Jozef niet tot de categorie topmonumenten behoort. De landelijke Raad voor Cultuur, bij wie de minister op grond van de wet advies moet inwinnen, vindt het namelijk wel een topmonument en wil dat de kerk behouden blijft. De minister heeft dit advies naast zich neergelegd. Daarom komt er nu een nader onafhankelijk onderzoek. Omdat tot nu toe alle door STERK geraadpleegde deskundigen unaniem van mening zijn dat de St. Jozefkerk een unieke plaats in de Nederlandse architectuur inneemt, zien we het nadere onderzoek vol vertrouwen tegemoet. Binnen drie maanden wordt het onderzoek afgerond en komt er een uitspraak van de rechtbank te Breda.

1 Comments:

Blogger roofvogel said...

S T E R K kan S T E R K het nieuwe jaar in !!
Succes in 2010 !

22 december, 2009  

Een reactie posten

<< Home