Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, januari 27, 2010

Extra geld voor Gildenbond Kaatsheuvel is nog geen gelopen race

KAATSHEUVEL Gemeenschapshuis De Gildenbond in Kaatsheuvel is nog niet zeker van een extra gemeentelijke subsidie van 40.000 euro. De Loonse politiek eist van wethouder Wim Aussems (Gemeentebelangen, accommodaties) eerst een goed onderbouwd stuk voor deze financiële steun. De commissie Mens en Maatschappij had maandagavond stevige kritiek op het optreden van de wethouder.
Volgens het bestuur van De Gildenbond is extra steun van de gemeente hard nodig om het voortbestaan niet in gevaar te brengen. Er dreigt dit jaar een tekort van ruim 40.000 euro. Vooral de kosten van een professioneel beheerder zouden zwaar op de begroting drukken. Het college wil gehoor geven aan het extra subsidieverzoek, maar wel onder voorwaarde dat De Gildenbond dit jaar de zaakjes financieel op orde krijgt.

Maar de politiek gaat niet zomaar akkoord met de extra steun van 40.000 euro naast de jaarlijkse subsidie van 45.000 euro.
Als tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 februari geen beter onderbouwd stuk op tafel ligt, mag Aussems van een meerderheid van de raad de aanvraag die avond weer terug nemen.

Nagenoeg alle partijen nemen het de wethouder kwalijk dat hij in hun ogen de laatste maanden niets of te weinig heeft gedaan om de diverse accommodaties in de gemeente onder één koepel te brengen. Zo’n samenwerking kan flink kosten besparen, bijvoorbeeld op het gebied van organisatie en inkoop. „Wij vinden dat de accommodaties samen moéten werken. Maar u heeft de opdracht te zwak en te slap neergezet”, aldus Jacky Smit (VVD).

Ook uit hoek van zijn ‘eigen’ Gemeentebelangen kreeg Aussems stevige kritiek. „„Dit is een structureel probleem dat de wethouder incidenteel wil oplossen. Daar zijn wij het niet mee eens”, stelde Leon van Boxtel, die zich afvroeg hoe de Gildenbond „een beroepskracht aan kon stellen die niet over de benodigde papieren beschikt.” In dat kader vroeg Wim Meulesteen (PvdA) of er bij de Twern offerte was gevraagd voor een beroepskracht. Volgens de wethouder was dat niet het geval. Een bedrag van 40.000 euro uitgeven voor professioneel beheer wat geen professioneel beheer blijkt te zijn, is volgens de VVD ‘krankzinnig en slap’.

Uit ‘respect’ voor de vrijwilligers van de Gildenbond wilden de meeste partijen het voorstel toch op de agenda van de raadsvergadering van 11 februari houden.