Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

donderdag, januari 28, 2010

Nachtbus nog ver weg

KAATSHEUVEL De uitgaande jeugd moet nog lang wachten op de Nightliner tussen Waalwijk en Tilburg. Het is zelfs de vraag of de proef met de nachtbus wel van de grond komt. Belangstellende ondernemers zijn huiverig voor de kosten van beveiliging en vernielingen. Maar de betrokken gemeenten, zoals Loon op Zand en Waalwijk, lijken deze veiligheidsrisico’s ook niet voor hun rekening te willen nemen.
„Die kosten kunnen hoog oplopen”, stelt wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen) van Loon op Zand. Hij wijst daarbij op vernielingen en mogelijke schadeclaims. Ook zijn in de bus veel extra maatregelen nodig, zoals het plaatsen van camera’s en begeleiding. Volgens Broeders hebben drie partijen interesse getoond om de ritten met de Nightliner te verzorgen, maar dus wel onder de voorwaarde dat de gemeenten opdraaien voor de eventuele veiligheidsrisico’s. En daar loopt het plan dus opnieuw vast.

Toch is volgens Broeders de Nightliner nog niet helemaal van de baan. De betrokken gemeenten in de regio gaan nu verder praten over de proef met de Nightliner. Ook wordt het plan opnieuw voorgelegd aan de provincie met de vraag of de nachtbus in het reguliere openbaar vervoerssysteem kan worden opgenomen.
Met name in de gemeente Loon op Zand klinkt al een hele tijd de roep om een Nightliner tussen Waalwijk en Tilburg, met stops in Kaatsheuvel en Loon op Zanden. Veel jongeren zouden behoefte hebben aan zo’n nachtbusverbinding met uitgaansstad Tilburg.

Lijst Loon op Zand vindt dat de gemeente Loon op Zand nu het voortouw moet nemen om een Nightliner te laten rijden, en de kosten voor haar rekening te nemen. Guus van Es pleitte dinsdagavond bij de commissie Fysieke Omgeving en Milieu voor een proef van een half jaar, die bij buitensporig vandalisme door de jeugd onmiddellijk gestopt moet worden. „Deze boodschap moet heel duidelijk gemaakt worden aan de jongeren en hun ouders”, aldus van Es. Maar volgens Broeders kleven er te grote risico’s aan het voorstel van Lijst Loon op Zand, die niet te verzekeren zijn.