Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

vrijdag, februari 19, 2010

Analyse

LOON OP ZAND Het is de gemeente Loon op Zand op de valreep toch gelukt. Nog net voor de verkiezingen van 3 maart begint het grote sloopwerk voor het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. De huidige gemeenteraad is in haar allerlaatste vergadering akkoord gegaan met een bruto-investering van bijna 32 miljoen euro voor het nieuwe dorpscentrum.

Het historische besluit moet een zware teleurstelling zijn voor de nieuwe lokale partij Pro3, waarin PvdA en GroenLinks na 3 maart opgaan. Deze twee oppositiepartijen deden nog wel een ultieme poging om dit besluit over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen. Maar tevergeefs, de andere partijen voelden niets voor uitstel. Volgende week tekenen de gemeente en de bouwer Heijmans Vastgoed, Properstok en WSG dus de definitieve overeenkomst, en gaat het enorme bouwproject van start. Pro3 lijkt hierdoor een belangrijk verkiezingsitem uit handen geslagen. Al zal de nieuwkomer blijven hopen op stemmen van inwoners, die het mega-project ook ‘te duur, te risicovol en te massaal’ vinden.
Het ‘Dorpshart’ is slechts één van de weinige items, waar partijen echt lijnrecht tegenover elkaar staan.

De zwevende kiezer in Loon op Zand heeft het dan ook lastig. Vijf partijen mengen zich dit keer in de politieke strijd: drie lokale partijen Gemeentebelangen, Lijst Loon op Zand en Pro3 en slechts twee landelijke partijen: CDA en VVD. En wie zich door al de verkiezingsprogramma’s worstelt, ziet opvallend veel overeenkomsten. De partijen willen een zelfstandige gemeente Loon op Zand, met veel oog voor toerisme, recreatie en natuur, zorg, veiligheid en leefbaarheid, voldoende (starters)woningen en bedrijvigheid. Verder moet vaart komen in langslepende projecten zoals bijvoorbeeld de Kasteelweide, ombouw van de N261 en woningbouw in De Moer. Onderwerpen die bij de vorige verkiezingen ook al speelden.
Maar net als veel andere gemeenten worstelt ook Loon op Zand met financiële problemen. De gemeente moet de komende jaren vele tonnen bezuinigen, en dus zijn harde keuzes nodig. Ook daarover rollebollen de partijen nog niet over straat. Ze zoeken de bezuinigingen vooral in de gemeentelijke organisatie, bijvoorbeeld door het minder inhuren van externe bureau’s en nauwe samenwerking met andere gemeenten. Aan echt pijnlijke keuzes wagen de partijen zich net voor de verkiezingen niet.

De verschillen tussen de vijf politieke rivalen mogen dan op het eerste gezicht niet al te groot zijn, toch beloven het spannende verkiezingen te worden. Pro3 wil het aloude machtsblok Gemeentebelangen (nu zeven zetels) en CDA (vier zetels) doorbreken, en in één klap de grootste worden. Maar dat is een loodzware opgave. Gemeentebelangen, en ook het CDA, zitten diep geworteld in de samenleving. Ze hebben een hondstrouwe aanhang die tijdens de verkiezingscampagne al weer luid op de trom roffelt. Ook VVD en Lijst Loon op Zand (met name in de kern Loon op Zand) kunnen rekenen op een groep trouwe kiezers.
Pro3 moet ook echt éen van de grootste worden, wil het politieke potten gaan breken. Het Bruisend Dorpshart heeft een diepe kloof (geslagen ?)veroorzaakt tussen de nieuwkomer en de andere vier partijen, die de laatste tijd juist opvallend ‘close’ zijn. En zo galmt de discussie over het dorpshart toch nog na bij de komende verkiezingen.

6 Comments:

Blogger janijsel said...

Een goede en duidelijke analyse die de werkelijkheid goed weergeeft en v.w.b het doorbreken van het machtsblok is m.i wel een goede zaak, alleen is de vraag of Pro3 de aangewezenpartij is.
Dat zijn ook hardlopers die politiek gezien weinig gebracht hebben in het verleden.

19 februari, 2010  
Blogger Joep said...

Laten we vooral niet de illusie wekken dat PRO3 ineens een lokale parij is. Het is gewoon de PvdA die bang is landelijk klappen te krijgen.

19 februari, 2010  
Blogger Gerard said...

PRO3 is wel degelijk een lokale partij bestaande uit o.a. leden van landelijke partijen net zoals GB en LLoZ dat ook zijn alsmede leden die van geen enkele andere partij lid zijn.

19 februari, 2010  
Blogger peter said...

joep
hoe was dast vroeger met de k.v.p.
die deden dit toen toch ook

peter h

19 februari, 2010  
Blogger Bart Gossen said...

Het Dorpshart was bij de verkiezingen in 2006 ook al een issue en kennelijk vinden de inwoners niet dat het standpunt van GroenLinks en PvdA meer verdiende dan 4 zetels. Ook vlak daarvoor had PvdA een tegenstem uitgebracht.

Bart Gossen

20 februari, 2010  
Blogger peflo said...

@Zaagmasjien (alias Bart Gossen): Kan je tellen 4+1=4 of 5? O ja, Bart Gossen: PvdA en GroenLinks gingen toen van 2 naar 5. Is dat winst of verlies? Wel op blijven letten hoor Bart.

21 februari, 2010  

Een reactie posten

<< Home