Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, maart 31, 2010

Biertje voor Hoofdstad van de Smaak

KAATSHEUVEL – Lucas van Buul uit Vught en Ruud van Korven uit Heusden, twee 3e-jaars studenten van de Helicon-opleiding in Boxtel, rusten even uit op een kratje op de binnenplaats van brouwerij de 3 Horne in Kaatsheuvel.

De ketel doet zijn werk. Er wordt nu 750 liter bier gebrouwen voor de Hoofdstad van de Smaak (Den Bosch). Helicon is door de stad als ‘ Erkend Smaakmaker’ aangemerkt. „En omdat we met de Boxtelse school vanaf september in de stad in de nieuwe school zitten, pakten we de handschoen van Den Bosch op en presenteren we tijdens de Week van de Smaak’ in Den Bosch een nieuw biertje”, vertellen docent techniek Ger Daverveld en docent Food Helicon Frans van de Gevel.

Het is niet toevallig dat juist Lucas en Ruud een rondborstig donker bier voor Den Bosch maken. Als student hebben ze in het tweede jaar al een bierproject gedraaid met zelf bier brouwen op school. Ze kozen er nu voor om bij de 3 Horne in Kaatsheuvel aan te kloppen vanwege de goede naam van deze brouwerij van Sjef Groothuis, die in 1993 bier begon te brouwen. „Ik maak doorgaans bier met een fruitige inslag. Om me zo wat te onderscheiden van andere kleine brouwerijen. We kunnen 1500 liter per week brouwen. Nu maken we voor Helicon zo’n 600 grotere flessen bier, samen goed voor 750 liter.” In de brouwerij is het net een kruidenierswinkel. Spelt, haver, gerst, tarwemout, chocolademout, bruine kandijsuiker. Maar ook Belgische gagel, jeneverbes, kruidnagel, laurier. In potjes en zakjes staat er vanalles op de plank. Ruud en Lucas zijn gewend een goed logboek bij te houden over alle processen en hoeveelhe¬den die worden gebruikt. Alleen door alles bij te houden, weten ze namelijk hoe een volgend keer dat bier met eenzelfde smaak nog eens gemaakt kan worden.

Helicon wil tijdens de Week van de Smaak goed voor de dag komen. „We houden nog een etikettenwedstrijd onder de leerlingen voor een mooie uitstraling op de bierflessen. Verder hebben we nog plannen om met de food-afdeling een mooie droge salamiworst te ontwikkelen voor deWeek van de Smaak. Maar nu eerst dit mooie biertje”, aldus Daverveld.