Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

zaterdag, maart 20, 2010

Coalitie met Pro3 en zonder CDA in zicht

KAATSHEUVEL – Gemeentebelangen gaat met Pro3 en Lijst Loon op Zand proberen een nieuwe coalitie te vormen in Loon op Zand. Het CDA dreigt dus na twintig jaar bestuurlijke macht nu in de oppositiebanken terecht te komen. Ook de VVD behoort tot de voorlopige afvallers voor de coalitie ondanks de zetelwinst.

Extern informateur Roel van Gurp kwam gisteren met het verrassende advies om in te zetten op een coalitie van Gemeentebelangen (7 zetels), Pro3 (4 zetels) en Lijst Loon op Zand (2 zetels). Volgens de Tilburger doet dat recht aan de verkiezingsuitslag. „Gemeentebelangen is de grootste in Kaatsheuvel en De Moer, Lijst Loon op Zand in de kern Loon op Zand, en Pro3 is de tweede grootste in de hele gemeente en in de dorpen Kaatsheuvel en Loon op Zand.” Het is belangrijk dat er een coalitie met een breed draagvlak komt, stelt van Gurp. Hij wijst op de financieel zware tijden, en de grote projecten die in de gemeente op stapel staan. Van Gurp ziet ook geen onoverbrugbare verschillen tussen de drie beoogde coalitiepartners, samen goed voor 13 van de 19 zetels. Maar overigens geldt dat voor alle vijf de partijen, waarmee hij gesproken heeft.
Het advies van Van Gurp verraste vrijwel alle partijen, vooral de combinatie Pro3 en Gemeentebelangen. In de verkiezingscampagne was Pro3 nog erg kritisch over de vorige coalitie, waarin Gemeentebelangen een belangrijk rol speelde. Het roer moest om, aldus de nieuwe lokale partij.
Ad van Laarhoven (Gemeentebelangen) moest even ‘wennen’ aan het advies van de informateur. „Maar ik vind deze kijk wel heel verfrissend.” Hij gelooft ook in een goede afloop van de besprekingen. „Anders begin je er niet aan.” Datzelfde geluid laten Peter Flohr (Pro3) en Jan Brekelmans (Lijst Loon op Zand) horen. „De onderlinge verschillen zijn echt niet zo groot.”
De VVD valt ondanks de zetelwinst (2 naar 3) buiten de boot. „Dat we teleurgesteld zijn is zwaar gesteld”, aldus Jacky Smit. „Maar wel verbaasd. We waren klaar voor bestuurlijke verantwoordelijkheid.” Het CDA (1 zetel verlies) dreigt in de coalitie ingewisseld te worden voor Pro3. CDA-voorman Gert-Jan van den Dries kan de uitleg daarover van Van Gurp volgen. „Aan de andere kant heeft de kiezer z’n vertrouwen uitgesproken in het beleid van de afgelopen jaren. En wij waren graag doorgegaan.” Als de coalitiebesprekingen stranden, dan komt de ‘oude’ coalitie mét CDA en zónder Pro3 weer in beeld, maar die kans lijkt klein.

8 Comments:

Blogger janijsel said...

Was wel te voorzien ,want hier gebeurd hetzelfde als in Amsterdam waar D66 om dezelfde reden terugtreed .Alleen heeft men dat hier niet door .
Pr03 incl.Luiendijk {lees pvda} gaan op deze manier in loon op Zand functie's invullen om zo de macht te grijpen, want waarom anders die informateur?

20 maart, 2010  
Blogger Gerard said...

Die informateur was er op verzoek van gemeente belangen die er helemaal niet voor zijn dat de PvdA (te) sterk vertegenwoordigd is. Ad van Laarhoven moest zelfs even "wennen" aan het advies. Ik persoonlijk denk dat het wel goed zal gaan, het zijn overwegend allemaal "ouwe" rotten in de plaatselijke politiek die fel TEGEN elkaar maar ook goed MET elkaar kunnen werken.

20 maart, 2010  
Blogger roofvogel said...

Pro3 laat nu zien dat zij niet bang is voor bestuurlijke verantwoordelijkheid !!!! Dat kan in andere gemeenten o.a. Almere niet gezegd worden De grootste rechts reactionaire populistische schreeuwers van Wilders & Co verlaten al na enkele dagen het strijdtoneel om zo de publieke opinie warm te maken voor rechts reactionaire en dictatoriale politiek.
Dat kan van Partijen waar mensen nog de dienst uit maken gelukkig in zijn algemeenheid niet worden gezegd. Pro3 heeft zich goed geprofileerd en als het roer om moet dan kan dit met de huidige uitslag alleen door mee te doen en niet aan de kant gaan staan en populistisch te staan schreeuwen.

20 maart, 2010  
Blogger peter said...

domme jongens he janijsel.
of het is frustratie dat gemeentebelangen niet gewoon doorgaat met het cda,(kan ook he)

peter

20 maart, 2010  
Blogger janijsel said...

Peter cq Roofvogel jij bent ook een raamambtenaar die uit dezelfde ruif eet en voor Peter is het goed heeft hij eindelijk een baan en kan hij lekker toezien hoe het Dorpshart verandert.

20 maart, 2010  
Blogger peter said...

janijsel

ik ben dus geen amtenaar, zit zelfs niet in de plaatselijke politiek.
maar spreek voor de meerderheid van de bevolking

peter H

21 maart, 2010  
Blogger roofvogel said...

Ën ook Roofvogel is geen ambtenaar maar ja er zijn mensen die horende en ziende doof en blind blijven

22 maart, 2010  
Blogger janijsel said...

wat een betweter zeg,want in het land der blinden is Eenoog koning.
P.S
jij kan denk ik voor mij wel regelen dat ik de kapper mag betalen voor Jan van Gorkum.

23 maart, 2010  

Een reactie posten

<< Home