Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 14, 2010

Coalitie Loon op Zand wil `vernieuwend besturen’

Kaatsheuvel - Vandaag hebben de coalitiepartijen GemeenteBelangen, Pro3 en Lijst Loon op Zand een akkoord bereikt. ‘Vernieuwend besturen’ is de titel van dit coalitieakkoord.

Kenmerkend voor de vernieuwde en vernieuwende bestuursstijl van de nieuwe coalitie is samenwerken: met inwoners, bedrijven, instellingen en andere overheden. De coalitie is terughoudend met nieuw beleid, maar wil met het leggen van beleidsaccenten investeren in de toekomst. Er ligt een forse uitdaging om tot een robuuste financiële huishouding te komen.

Het doel van de coalitie is dat Loon op Zand een bestuurlijk zelfstandige gemeente is en blijft, die evenwichtig investeert in de eigen identiteit van de drie kernen. Elk van de drie kernen heeft zijn eigen karakteristiek en verdient daarom een eigen beleid en aanpak. De coalitie is zich zeer bewust van de veranderende rol en positionering van de gemeentelijke overheid. Het is steeds meer nodig om samen te werken met inwoners, bedrijven, instellingen en andere overheden. Deze partijen worden in een vroegtijdig stadium betrokken bij beleidsvorming en planvorming. De coalitie wil deze rol vormgeven en waarmaken.

Beleidsmatig kiest de coalitie er voor om af te maken wat gepland is en aan te pakken wat moet. Gegeven de financiële vooruitzichten ligt het echter niet voor de hand fors in nieuw beleid te investeren en zelfs het bestaande beleid kan op onderdelen in discussie komen. Desondanks investeert de coalitie in de toekomst door accenten te leggen op de sociale infrastructuur, waarbij de fysieke infrastructuur ondersteunend kan zijn, en op de werkgelegenheid. De beleidsmatige wensen worden begrensd door de financiële mogelijkheden van de gemeente.

De coalitie zorgt voor een robuuste financiële huishouding van de gemeente, waarbij er in meerjarig perspectief sprake is van een sluitende begroting. Zeker voor 2012 en later zijn daarvoor fundamentele ombuigingen en bezuinigingen noodzakelijk. Concrete voorstellen tot een bedrag van € 5 miljoen worden later aan de raad voorgelegd. Deze bezuinigingen zijn ruim voldoende om de begroting sluitend te krijgen en biedt ruimte om keuzes te maken. Samenwerken betekent ook samenwerken met de gemeenteraad.

De coalitie zoekt naar een breed politiek bestuurlijk draagvlak. Om die reden wordt ook aan de fracties van CDA en VVD gevraagd om het akkoord te ondersteunen. In de raadsvergadering van 26 april aanstaande worden de wethouders gekozen en wordt het debat over het coalitieakkoord gevoerd.

1 Comments:

Blogger roofvogel said...

Vol spanning zullen we die vernieuwing volgen en hopelijk nemen de wethouders deze 4 jaren niet alleen de creatieve ideeën van burgers mee (om op een vensterbank te leggen) maar gaan ze er actief mee aan de gang !! Z E E R V E E L S U C S E S !!

15 april, 2010  

Een reactie posten

<< Home