Kaatsheuvel

Verzameld nieuws uit Kaatsheuvel Disclaimer: Teksten en/of foto's van deze weblog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, of op welke andere wijze. Nederlandse Vereniging voor Journalisten 13641

woensdag, april 21, 2010

Oud zeer ligt nog op de loer in Loon op Zand

Het kan snel gaan. In nog geen zes weken tijd is in Loon op Zand een politieke liefde opgebloeid tussen Gemeentebelangen en Pro3. Opmerkelijk voor twee partijen, die voor de verkiezingen nog niets van elkaar moesten weten.

Maar alle onderlinge kritiek en verbale strijd lijkt vergeten en vergeven. Gemeentelangen, Pro3 en Lijst Loon op Zand juichen hun samenwerking toe. Het woord 'verfrissend' valt daarbij regelmatig. Na twintig jaar CDA in de coalitie gaat het politieke roer in Loon op Zand om.

De gemeente staat voor een zware bezuinigingsoperatie. Deze loodzware klus drukt een stevige stempel op het kersverse coalitie-akkoord tussen Gemeentebelangen, Pro3 en Lijst Loon op Zand. De titel van het stuk 'Vernieuwend Besturen' belooft heel wat. Maar echt heel verrassend is het akkoord toch niet te noemen. De afgelopen maanden is al regelmatig gehamerd op meer gemeentelijke samenwerking om geld te besparen. Die lijn wordt voortgezet.

In het coalitie-akkoord is samenwerken nu echt hét toverwoord. Loon op Zand moet samenwerken met andere gemeenten, inwoners, instanties, bedrijven etc. Uiteindelijk moet dit 'creatieve' beleid veel geld besparen. Maar hoeveel dat is de grote vraag. De drie partijen beseffen dat het in ieder geval niet voldoende zal om al die miljoenen te bezuinigen die nodig zijn. Dat vraagt in de toekomst om veel pijnlijkere besluiten.

In tegenstelling tot bij veel andere gemeenten noemen de drie in hun coalitie-akkoord geen man en paard, als het gaat om eventuele 'echte' bezuinigingsmaatregelen. Wel moet in principe elk programma uit de begroting met tien procent worden gekort. Dat klinkt heel vergaand.

Maar zo'n forse korting gaat niet door, als het "aantoonbaar onmogelijk is of tot onaanvaardbare consequenties leidt." Vooral dat laatste biedt volop ruimte voor een pittige discussie. Wanneer zijn de consequenties onaanvaardbaar? Daar zullen de partijen ongetwijfeld niet allemaal hetzelfde over denken.

De nieuwe coalitie, met wel een zeer ervaren wethoudersploeg aan het roer, zegt bewust de zaak niet al vooraf helemaal dicht te willen spijkeren, en op deze manier ruimte te bieden voor een open discussie met de oppositie. Haar hoop daarbij is dat alle partijen op maandag 26 april het coalitie-akkoord ondersteunen. Maar CDA en VVD zijn allesbehalve juichend over het Loonse coalitie-akkoord. "De aanpak van problemen wordt vooruit geschoven, het stuk is wollig, angstig en veel te algemeen', klinkt het nu al vanuit de oppositiebanken.

En dan moet de echte discussie over de bezuinigingen nog beginnen. Ook Gemeentebelangen en Pro3 moeten dan met de billen bloot. Is het oud zeer tussen de twee voormalige politieke kemphanen in amper twee maanden tijd echt weggemasseerd? Of komen de onderlinge verschillen tussen de twee weer bovendrijven als pijnlijke keuzes niet langer uit te stellen zijn? Het vernieuwend besturen belooft nog een spannende missie te worden.

13 Comments:

Blogger Unknown said...

En het wordt gekker en gekker, terwijl we in de loonse politiek toch al veel gekke dingen hebben meegemaakt. Het almachtige GB, met al haar tentakels, gaf nooit ruimte aan een ander. En gaat nu samen met haar grootste tegenstander een coalitie aan! Pro 3, och arme, 25 jaar lang tekeer gegaan tegen alles wat GB is en schuift nu gezellig aan. Pro 3 zou de macht van GB gaan breken, zo beloofde ze. En nu gaan ze samen thee drinken. GB wilde een klein, goedkoop Bruisend Dorpshart en sluit zich nu aan bij het megalomane van GB. Pro 3, ondanks de D66-flow de grootste verliezer van de verkiezingen gaat meeregeren. En een wethouder moest Pro 3 van buiten halen. Terwijl er toch talent zat is: twee kezen, baretje en al die anderen die het allemaal zo goed wisten. Het pluche zal al wel lekker zitten. Maar nooit was kiezersbedrog zo duidelijk en schaamteloos. De echte GL- ers, PAK-ers en PVDA-ers draaien zich om in hun graf. Brr.....

21 april, 2010  
Blogger janijsel said...

De bovenste alinea goed lezen en je ziet dat dit soort mensen in het verleden voor grote problemen hebben gezorgd, want je weet n.l nooit aan welke kant ze staan.Ik vind dit een goede analyse en nu snap ik ok waarom wij de Efteling binnen onze gemeentegrenzen hebben.

21 april, 2010  
Blogger roofvogel said...

De oude "Ketsheuvelse kift" komt weer boven ! Nog voor er iets is uitgevoerd wordt alles al afgeketst !
Natuurlijk, de tijd zal het leren maar kijk eens wat ze er voor over hebben en op welke manier het zal gebeuren.
En als je de aller hoogste kwaliteit van "buiten" kunt halen om het besturen -zeker op financieel terrein in een moeilijke tijd - naar een hoger plan te tillen, zou het dom zijn om zo'n uitgelezen kans niet te benutten !(na VVDer Jan van Wanrooij hebben we nooit meer een echte expert op financiën gehad!) Daarnaast kennen de kandidaat wethouder van PRO3 en de nieuwe burgemeester elkaar zeer goed ! dat kan de hechtheid in een goed bestuurlijk team alleen maar ten goede komen !
En het is al eerder gezegd PRO3 durft z'n nek uit te steken en bestuurlijke verantwoordelijkheden te nemen. En zij hebben m.i. gelijk want in B & W heb je meer mogelijkheden om besluiten "om" te buigen dan dat je als oppositie aan de kant blijft staan te roepen !

21 april, 2010  
Blogger Kaatsheuvelse Volks Partij said...

Ik zie nog wel gebeuren dat met een zucht van verlichting GB toe zal geven dat de plannen die er waren op verschillende projekten inderdaad te groots waren en nu onder druk van PRO3 wel uitgevoerd gaan worden maar minder massaal en vooral minder duur. Maar ik blijf zeggen dat ik alle vertrouwen houd in deze coalitie.

21 april, 2010  
Blogger janijsel said...

Bobsabam,
jij slaat de spijker wel echt op zijn kop en ik hoop en wens dat zowel CDA als VVD zich niet achter de plannen scharen van dit samengeraapt stelletje dat niet eens bestuurlijk de kwaliteit bezit om zelf een wethouder te leveren. Het is diep en diep triest dat dit na alle beloftes en ruzies vooraf aan de burger wordt opgedrongen.
Nog een vraagje:Zou Flohr met dat baretje op naar bed gaan?

21 april, 2010  
Blogger Unknown said...

Nee, Roofvogel, Pro 3 steekt zijn nek niet uit, maar wil pluche. Nadat ze destijds zowel bij PVDA als GL hun kader om zeep hebben geholpen ( weet je dat niet meer?) schieten ze van links naar rechts en weer terug. Eerst beschuldigen ze een wethouder van integriteitsproblemen en nu schuiven ze gezellig aan.Dit is oppurtinisme ten top en heeft niks met eerlijke politiek te maken. Jij zou beter moeten weten, Roofvogel, met zoveel ervaring tussen de hyena's! En dat de burgemeester en de nieuwe wethouder elkaar kennen, so what? Hij zal die andere drie ook wel kennen. En o ja, Broeders en burg. Weijerink kenden elkaar toch ook zo goed?

22 april, 2010  
Blogger roofvogel said...

Roofvogels en Hyena's zijn beide roofdieren dat heb je goed gezien
Bobsabam! Maar bij Broeders en Wijerink sla je de plank mis, het was die "Rooie" van de VVD van Vught, die met Wijerink kwam aanzetten En als de Raadsleden van PRO3 pluche hadden gewild dan was een van hen wel Wethouder geworden !! (of noem jij raadsleden ook PLUCHE??) En wat kader om zeep helpen??? Er is alleen meer kader gekweekt maar dat ziet een middelmatige commentator van CDA, gemeente belangen of VVD huize nu eenmaal niet !!
Het feit dat je het al of niet dragen van een baretje door een raadslid voor jouw belangrijker is als de kwaliteit van een gelouterde wethouder spreekt wat dat betreft boekdelen ! Het is natuurlijk even slikken maar vooral het CDA en de VVD zullen moeten wennen aan oppositie voeren; kunnen ze daar eens kijken of ze er de goede kwaliteiten voor in huis hebben ! Ben nog steeds benieuwd of Peter Roelen (en zijn fans) nu naar de VVD zal
(zullen) overstappen !!

22 april, 2010  
Blogger janijsel said...

Die roofvogel gaat aardig uit zijn bek stinken

22 april, 2010  
Blogger Jacky said...

Beste renee valk alias roofvogel
of heb ik het mis?
wat een verhalen hier op de log van kaatsheuvel zeg. Ooit wel eens nagedacht over de profielschets die een wethouder zou moeten hebben en daaraan voldeden die van p 3 zelf niet. helaas de VVD hoeft niet te wennen aan oppositie voeren want dat is zij inmiddels hier in Loon op Zand al 10 jaar gewend. Maar wie zou dan met Luijendijk aan zijn gekomen Pro 3 ?
sorry maar je begrijpt er niets van .

23 april, 2010  
Blogger Unknown said...

Roofvogel, jij weet heel goed wie er bij PVDA en GL kalt zijn gestellt en hoe dat is gegaan. Dat waren CDA-praktijken die nu nog stinken. En iemand die kritiek heeft op de Pro 3 opportunisten is nog niet meteen rechts, net zo min als een islam-criticus meteen een Wilders fan is. Trouwens, ben jij vergeten hoe jij de heren en een enkele dame van Gemeentebelangen nogal eens noemde? Over de pot die de ketel verwijt, Roofvogel. Gek trouwens dat we het wel over "die rooie" mogen hebben en niet over dat potsierlijke baretje. Is maar een grapje hoor Roofvogel. En ondergetekende blijft links, of jij en de Pro-3 draaiers dat nou willen of niet! Maar we dwalen af, het ging om de coalitieploeg die we nu hebben. Ik smeek om een kritische regionale pers. Kunnen we misschien nog eens lachen ook!

23 april, 2010  
Blogger janijsel said...

Als het waar is dat Roofvogel alias
Rene Valk is dan moeten we zijn ingezonden stukken maar niet te serieus nemen.Ik zie hem nog lopen met zijn koffertje van het Land van Ooit.Hij moet zich niet met onze politiek bemoeien sinds hij is gevlucht uit Kaatsheuvel

23 april, 2010  
Blogger roofvogel said...

Nog binnen GL of PvdA zijn mensen "kalt gemaakt, in een democratisch proces zijn kandidaten op een "ontwerp" lijst geplaatst en de ledenvergaderingen hebben er in meerderheid voor gekozen bepaalde personen wel of niet op verkiesbare plaatsen te zetten! Dat kan zuur zijn voor personen die zich jaren naar beste vermogen voor hun zaak hebben gestreden maar gelukkig gebeurt bij GL en PvdA dat op een andere manier als bij PVV of TON.
Het moet jou ook bekend zijn dat Gemeente belangen de laatste jaren Kwalitatief geschikte raadsleden op verkiesbare plaatsen heeft gezet!
Er kwamen kwaliteiten naar boven wel met een duidelijke andere visie als ik! Wil je hier ook maar iets in veranderen dan kun je niet ten eeuwige dagen aan de kant gaan staan ! En ik kan me ook nog goed herinneren dat een GL raadslid samen met Broeders zich ging inzetten voor de pannenhoef ! En daar was binnen GL van toen ook weinig commentaar op.
@jacky
Je hebt het toch ergens mis deze roofvogel is van het mannelijk geslacht !

23 april, 2010  
Blogger Unknown said...

Roofvogel, je inzetten voor een buurt is wat anders als samen in een college gaan zitten. Jan van Wanrooij heeft dat prima gedaan, samen met zijn politieke tegenstrever Broeders. Tot slot ( want er is alweer een volgende discussie gaande, over het genante gedraai van Baretje)het afserveren van de echte sterke politici was destijds geen democratisch proces, maar, nog maar een keer: dat waren CDA-methodes. Als je erbij was geweest had je dat beaamd. Dan had je misschien ook ontdekt hoe die prachtige ontwerplijsten waren voorgekookt en hoeveel mensen zich daar met walging van hebben afgekeerd. Mensen bewust kapot maken is iets heel anders dan een democratisch proces voeren, Roofvogel! En helaas gebeurt dat ook binnen links.

27 april, 2010  

Een reactie posten

<< Home